x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Marele scandal din strada 13 Septembrie

Acum 100 de ani. Marele scandal din strada 13 Septembrie

18 Iul 2012   •   12:07

Un enorm scandal s-a petrecut ieri noapte pe Calea 13 Septembrie, in dreptul carciumii lui Dumitru Necsulescu zis si Tingiriu. Autorii acestui scandal, in care focurile de revolver n-au lipsit, sunt doi cunoscuti scandalagii, anume Carol Ida din strada Isvor 204 si Ion Teodorescu din Calea 13 Septembrie 64, si un soldat care a disparut si a carui identitate nu s-a putut inca stabili. Iata imprejurarile in care s-a petrecut scandalul: Pana la orele 1 noaptea, cei trei de mai sus, care erau prieteni, au petrecut in carciuma lui Tingiriu. Cand s-au luat la cearta si apoi la bataie, in fata carciumii, scandalul a atras pe trecatori si pe un sergent revizor de gardisti, anume Gh. Pravat, care a sarit sa desparta pe beligeranti. Acestia s-au impacat, in adevar, dar toata furia lor s-a intors in contra revizorului, pe care l-au batut crunt, l-au tavalit pe jos, i-au rupt hainele si sabia.

O bataie ca-n filme

|n timpul acesta, sergentul din post a dat alarma si au sosit in ajutorul revizorului mai multi sergenti. Lupta a reinceput, disperata. Scandalagiii, simtind ca vor fi invinsi, au inceput a trage focuri de revolver la care sergentii au raspuns cu alte focuri, trase in vant. Soldatul, cu baioneta intro mana si cu revolverul intr-alta, si-a facut drum prin multimea care se adunase si a intrat in pravalie, de unde carciumarul l-a facut scapat pe din dos. |n aceasta iesire demna de o cauza mai buna, 'bravul' soldat si-a pierdut baioneta, care a fost gasita pe campul de 'lupta' si care in urma a fost trimisa la comenduirea pietei, pentru ca dupa seria ce o poarta sa se afle numele soldatului.

O victima colaterala a conflictului

In sfarsit, lupta a incetat, scandalagiii fiind coplesiti de numarul sergentilor. Cand locul s-a mai golit, a fost gasita trantita pe jos o femeie care era ranita in spate de un glonte. Femeia se numeste Maria Radulescu si venise de curiozitate sa priveasca la scandal. Ranita a fost transportata la spitalul Coltea, unde s-a constatat ca rana nu e grava si ca priveste numai tesutul muscular de la suprafata. Probabil ca glontul a ricosat din vreunn zid si asa isi pierduse forta.

Epilogul unui scandal

Cei doi scandalagii au fost legati si transportati la circumscriptia 5, unde comisarii Iliescu si N. Stefanescu au continuat ancheta toata ziua de ieri. Carciumarul, d. Necsulescu, care a inlesnit fuga soldatului, a fost si el arestat. Arestatii vor fi inaintati politiei si, mai apoi, parchetului.

Din 'Universul', 18 iulie 1912; texte selecate de Magda Cristina Ursache

×
Subiecte în articol: calendar acum 100 de ani