x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Moartea unui fruntaş român

Acum 100 de ani. Moartea unui fruntaş român

25 Sep 2012   •   21:00
Acum 100 de ani. Moartea unui fruntaş român

In Brasov a incetat din viata fruntasul roman Ioan N. Lupan, membru al comitetului parohial al Bisericii Sfantul Nicolae din Scheia, al Eforiei si al delegatiilor scolare etc., in varsta de 47 de ani.


La mormintele marilor barbati ai neamului

Citim in "Foaia Poporului" din Sibiu: "O vizita distinsa a avut miercurea trecuta biserica greco-catolica din Sibiu. Excelenta Sa, doamna Koves de Koveshaza, sotia comandantului de corp din Sibiu, in societatea domnisoarei Felicia dr. Ratiu, fiica fostului prezident al Partidului National, si a domnisoarei Olimpia Orghidan din Bucuresti, au cercetat biserica si mormitele marilor nostri barbati din cimitirul de langa biserica. Aici s-au oprit mai intai la mormintele lui Papiu Ilarian, dr. Ioan Ratiu, George Baritiu si baronul Ursu, despre care doamna Koves a intrebat de mai multe amanunte. Domnisoara Ratiu dadea deslusirile, iar Excelenta Sa arata mult interes pentru numele si trecutul acelor barbati, care pentru neamul nostru au facut atata bine".

Tarnosirea unei biserici

Din Cernauti ni se scrie ca miercurea trecuta IPSS Mitropolitul Wladimir de Repta a tarnosit noua biserica parohiala din comuna romaneasca Arbore.

Calatoria lui Averescu

Ni se scrie din Viena: "Domnul general Averescu, seful statului major general al armatei romane, a plecat joi cu expresul de Oostende, la manevrele din Englitera. La inapoierea dumisale in tara se va opri la Viena spre a fi primit in audienta de MS Imparatul Frantz Josef.

Audienta la Rege

Sambata, la orele 12 jumatate din zi, Excelenta Sa Marza Ali Mohamed Khan Moadel-os-Saltaneh, trimis extraordinar si ministru plenipotentiar al MSI Sahului Persiei, a fost primit in audienta de concediu de MS Regele, caruia a avut onoarea a-i remite scrisorile sale de rechemare.

Noul spital "Maternitatea"

Noua cladire a maternitatii din Iasi, atasata pe langa Institutul Grigorescu, este complet terminata. Epitropia Casei Sfantul Spiridon, proprietara noului spital, a facut receptia definitiva a cladirii, luand dispozitiuni ca in timpul cel mai scurt sa fie gazduite aici femeile lehuze din populatia saraca a orasului si a judetului nostru. Inaugurarea noului spital se va face la inceputul lunii octombrie.

Vesti din Caracal

De curand, primaria Caracal a dat in intreprindere pavarea cu piatra cubica de granit a mai multor strazi ale orasului in suprafata de 27.483 mp, al caror cost cu aproximatie se ridica la suma de lei 450 mi.

Din "Universul", 26 septembrie 1912; texte selectate de Tudor Cires

×