x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Moartea unui hoţ de cărbuni

Acum 100 de ani. Moartea unui hoţ de cărbuni

23 Aug 2012   •   03:36
Acum 100 de ani. Moartea unui hoţ de cărbuni

In faimoasa statie B.M. din Capitala ­ in care se intampla aproape zilnic atatea lucruri triste – un sergent de oras a omorat ieri dimineata, dupa o lupta pe o distanta de aproape 300 de metri, pe un hot care fura carbuni din gara. Din cercetarile facute, pare ca hotul se indeletnicea de multa vreme cu asemenea fapte.

Constatarea furtului
Sergentul de oras Tudor Grigore, in varsta de 30 ani, seria 539, cu locuinta in comuna Creata, judetul Ilfov, era de paza langa rampa militara din statia B.M. Pe cand sta in post, a vazut ca se misca ceva langa vagonul No. 111.016. Indreptandu-se intr-acolo, a zarit un individ fugind cu doi saci cu carbuni in mana. Erau ceasurile trei dimineata.

O lupta disperata intre hot si sergent
"Stai!" – striga sergentul si incepu sa fluiere dupa ajutor. Nu raspunse insa nimeni, caci alt sergent nu se mai afla in gara; iar paznicul de la CFR, pricepand despre ce este vorba, s-a temut sa se amestece. Hotul a luat-o la fuga, sergentul dupa el. La un moment dat l-a ajuns. Atunci necunoscutul a luat o piatra si, intrebuintand-o in loc de box, a-nceput sa loveasca in cap pe gardist. S-a dat o lupta groaznica intre ei. De trei ori a fost trantit la pamant sergentul si de patru ori hotul.

Apeluri disperate dupa ajutor
Cu toate acestea, hotul a reusit sa scape din mainile gardistului si a fugit inspre Regie. Tudor Grigore s-a luat dupa el. Pe linia regiei l-a ajuns, dar hotul i-a dat gardistului o lovitura atat de puternica in ochiul stang, incat acesta n-a mai vazut nimic. In acelasi timp, l-a ranit prin toate partile capului. Gardistul a facut din nou apeluri disperate strigand ajutor si fluierand.

Ranit si in legitima aparare, sergentul face uz de arma
Hotul i-a rupt lui Tudor Grigore pelerina si apoi i-a luat "tignalul" ca sa nu mai poata chema ajutor. La un moment dat, necunoscutul a bagat o mana in buzunar spre a scoate cutitul si a strigat: "Sa stii ca te-achit!". Atunci Tudor Grigore s-a dat trei pasi inapoi si a tras un foc de revolver in vant. Hotul s-a aruncat din nou asupra gardistului. In sfarsit, Tudor Grigore, speriat ca va fi ucis, a tras un glont de revolver in abdomenul hotului, lasandu-l mort pe loc (…).

Un proprietar hot
Mortul se numeste Nitu Manole si, spre rusinea lui, se indeletnicea cu furatul, desi era proprietar in strada Elenei No. 23, din catunul Grivitei. El lasa pe urma lui o fata. Era lucrator fierar in atelierele centrale ale CFR si castiga 12 lei pe zi. Ancheta a stabilit ca sergentul Tudor Grigore se afla in legitima aparare (…).
Din "Universul", 23 august 1912; texte selectate de Veronica Bectas

×