x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. O petrecere cu sfârşit tragic

Acum 100 de ani. O petrecere cu sfârşit tragic

26 Iun 2012   •   21:00

In catunul Principele Carol, adica in apropierea Capitalei, in dosul manufacturii de tutun Belvedere, s-a facut ieri o petrecere de catre mai multi tineri militari si civili. La aceasta petrecere a luat parte si Stefan Ciobanu din strada Carol Davila si varul acestuia, plutonierul Dinu Constantin, de la depozitul de munitiuni de razboi. Vinul curgand in pahare, in curand toti s-au turmentat de bautura si faceau fel de fel de glume. Stefan Ciobanu tinea recordul hazurilor, el a inceput sa spuie la lume ca-i era sete mare si, deschizand un dulap din casa carciumarului unde se facea petrecerea, a inceput sa goleasca toate sticlele ce le gasise acolo. El turna in pahare, bea si radea intruna, dupa cum radeau toti cei care il vedeau. Ultimul pahar il dadu pe gat tot atat de voios, insa, de data aceasta, in loc de hazul care urma fiecarui pahar, s-a auzit un tipat disperat dat de Stefan Ciobanu, si toti l-au vazut pe acesta prabusindu-se in mijlocul casei.

A baut "atifelnic"!
Nimeni nu stia ce sa creada si se parea ca si gestul acesta al lui Stefan Ciobanu era tot o gluma de-a lui. Unul singur se infiora insa, si acesta a fost varul celui cazut, plutonierul Dinu Constantin. El se scula repede de la masa, puse mana pe paharul din care bause varul sau si, ingrozit, il dete repede la o parte, spunand tuturora: "Sariti ca se prapadeste Stefan, a baut atifelnic!". Cei din casa sarira atunci ca muscati de sarpe si, luand pe rand paharul in mana, ramasera ingroziti, scotand acelasi strigat, pana cand carciumarul veni si el si explica ca intr-una dintre sticlele din dulap avusese cu adevarat acid fenic concentrat. Plutonierul Dinu Constantin a luat atunci pe varul sau si, urcandu-l intr-o caruta, l-a adus in Capitala, oprind caruta in dreptul unei farmacii din Calea Grivitei No. 188, unde plutonierul a dat jos pe Stefan Ciobanu si a cerut farmacistului sa-i dea ajutoare. A fost chemata si Salvarea, dar, pana la sosirea ambulantei, Stefan Ciobanu a murit. Cadavrul lui a fost dus atunci la morga.

Furat in timpul somnului
Muncitorul Ion I. Stroescu, din fundatura Vultur No. 86, a reclamat ieri-dimineata, pe la orele 8, politiei ca, aducand in gazda la el si culcand in acelasi pat cu el pe un alt muncitor, I. Constantinescu, care lucra la binaua ce se construieste in fata palatului regal, acesta i-a furat de la brau punga cu suma de 480 lei si a disparut. Hotul a fost pus imediat sub urmarire.

Tripou intr-o cafenea
Subcomisarul Gherasim Popa, afland ca in cafeneaua lui Gh. Urziceanu din str. Vultur No. 147 functiona un tripou in toata regula, si ca acolo erau introdusi sambata muncitori care-si primeau salariul si erau jefuiti, a facut ieri-noapte o descindere la numita cafenea. Jocul de carti fiind in toiul lui, subcomisarul a confiscate banii, cartile si mesele de joc si a dresat acte de dare in judecata a patronului cafenelei.
Din "Dimineata", 28 iunie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×