x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Acum 100 de ani. O statistică… de Crăciun

0
27 Dec 2012 - 00:00
Acum 100 de ani. O statistică… de Crăciun


Nu cred să existe bun creştin care să-şi imagineze Crăciunul fără partea lui de apoteoză a stomacului sau fără literatura de ocazie. La toate vitrinele ai articole... cu eticheta “de Crăciun”. Cu o stăruinţă obsedantă, tot ce mintea a creat în domeniul artei culinare ţine să facă din stomacul nostru o adevărată expoziţie. Un amic al meu a avut acum un an o constatare. Şi-a radiografiat stomacul a treia zi de Crăciun şi a descoperit lucruri uimitoare. Iată, în rezumat, câteva date statistice asupra cantităţilor şi felurilor de comestibile ce le-a înghiţit.

Radiografia unui stomac
  • Aperitive: Spirt, spirt, spirt (cantitatea n-a putut fi apreciată; după urmele lăsate însă pe intestine, şi-a făcut socoteala aproximativă: o singură fabrică).
  • Supe şi mâncări: un magazin de farfurii (aici au intrat şi sarmalele).
  • Fripturi: o cuşcă de păsări; o cocină de porci (cu toate măruntaiele: caltaboşi, piftii etc.).
  • Brânzeturi: o căruţă în regulă, adică: o “roată” de caşcaval, o “roată” de şvaiţăr şi o “roată” de Roquefort.
  • Vinuri: Mai mulţi... Iancu.
  • Desert: 14 nuvele de Crăciun, 20 de poezii de Crăciun, 10 impresii de Crăciun, 24 legende de Crăciun... zilnice; apoi o cantitate idem de periodice.
  • O nedumerire...

    “Şi mai trăieşti?” l-am întrebat exasperat pe amicul meu când mi-a citit desertul. “După cum vezi.” “Nu te-ai intoxicat?” “Am avut o enormă indigestie.” “Şi n-ai murit, vasăzică?”, l-am întrebat din nou extrem de uimit. “Nu, cum îţi spusei; dar anul ăsta, sigur, nu scap...” “Se poate.” Şi mi-am adus aminte că anul trecut nu am publicat nimic “de Crăciun”. Anul ăsta îl dau gata pe bietul meu amic!... (G. Cosco)

    Mişcarea antialcoolică a Bunilor Templieri

    A doua zi de Crăciun, după-amiaza, secţiunile româneşti ale Bunilor Templieri au organizat o frumoasă serbare cu pom de Crăciun, în sala şcolii “Simion Marcovici”. Un numeros public, în bună parte copilaşi, a petrecut câteva ore de mulţumire şi bucurie. Serbarea a fost deschisă de către d. G. Şterba, conducătorul mişcării tinerimii, care a rostit o cuvântare ocazională, îndemnând pe toţi să ajute mişcarea antialcoolică a Bunilor Templieri.

    Un banchet

    Delegaţii recensământului din ţară au oferit ieri seară în sala de marmură a marelui hotel Boulevard un banchet în onoarea dlui Leonida Golescu, director în ministerul domeniilor, la care s-a servit următorul Menu: “Potage-Creme Comtesse (supă-cremă Contesa) / Saumon du Rhin a la Russe (somon de Rin în stil rusesc) / Piece de Boeuf Renaisseance (Friptură de viţel în stilul Renaşterii) / Asperges d’Argenteuil Sauce Mousslenine (sparanghel cu sos muslin) / Dindonneau à la Broche (curcan la frigare)  /  Salade de Saison (salată de sezon) / Glace Bertola (îngheţată Bertola) / Gauffrettes (gofrete) / Fours. Glaces. Bonbons (fursecuri, îngheţate, bomboane) / Cafe (cafea) / Vins (vinuri) / Ţuica et Mastica (ţuică şi mastică) / Drăgăşani vieux (vin vechi de Drăgăşani) / Nicoreşti 1906 (vin de Nicoreşti de 6 ani) / Champagne Ayala Gout Francais (şampanie franţuzească)”.

    Din “Universul”, 27 decembrie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache
    Citeşte mai multe despre:   masa sarbatori,   craciun,   revelion,   sarbatori iarna

    Ştiri din .ro


    Serviciul de email marketing furnizat de