x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: O stea nouă

Acum 100 de ani: O stea nouă

05 Mar 2012   •   21:00

Am primit stirea de la biroul central as­tronomic din Kiel (Germania) ca ama­torul astronom Enebo din Bombass (Norvegia) a descoperit o stea no­ua, de marimea a patra, adica o stea ce poate fi vazuta cu ochii liberi. Steaua cea noua s-a ivit in apropiere de steaua dvelta din Gemenii. Stelele noi apar toate in Calea Laptelui si stea­ua cea noua, nova Geminorum No. 2, cum ii vor zice astronomii, se afla si ea tot in Calea Laptelui. In Universyl literar ce a aparut duminica am pu­blicat un articol relativ la stelele noi si la ipotezele ce s-au facut asupra ori­ginii lor. Despre steaua cea noua vom mai vorbi, insa, caci e un eveniment rar.

Gasirea busturilor furate
Se stie ca zilele acestea au dis­parut din cavoul familiei Po­piteanu, de la cimitirul Sfanta Vineri, doua bus­turi de bronz. Busturile disparute au fost gasite asta-noapte intr-un sac, pe strada Olteni, de catre agentul de oras din postul Udricani. Se crede ca autorii furtului, negasind unde sa vanda busturile, spre a scapa de orice raspundere, le-au aruncat in strada. Nu este exclusa posibilitatea ca sacul sa fi cazut din vreo caruta. D. Du­mi­tru Dumitrescu, inspectorul sef al Si­gurantei Capitalei, face cercetari spre a descoperi cum stau lucrurile. Busturile au fost inapoiate dlui avocat Popiteanu din str. Coltei.

Senatul a votat ieri legea pentru infiintarea mai multor catedre la Universitatile din Bucuresti si Iasi si legea pentru reorganizarea ministerului de razboi; iar Camera a votat legea pentru re­cunoas­terea ca persoana morala a sindicatelor agricole, precum si legea pentru reorganizarea corpului telegrafi-postal. (Din 'Universul', 6 martie 1912; texte selectate de Tudor Cires)

×
Subiecte în articol: calendar