x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Pentru flota naţională

Acum 100 de ani. Pentru flota naţională

04 Ian 2013   •   00:26

Într-un orăşel de provincie ca Hârşova cine se putea aştepta ca apelul de a se strânge un fond pentru flota naţională se va repercuta cu o aşa de uimitoare repeziciune, deşteptând într-atât conştiinţa cetăţenească încât să se subscrie în două zile aproape atât cât s-a subscris până la 1 ianuare în toată ţara – şi să se noteze că subscripţia continuă. În mai puţin de o oră, la clubul “Sportiv” din localitate, unde se aflau de faţă 15-20 persoane invitate la o conferinţă de d. M. Isăcescu, s-a subscris respectabila sumă de 3.000 lei. D. Constantin Oancea, singur, a subscris 1.000 lei. Gestul acesta înălţător este încă o puternică dovadă despre spiritul de jertfă şi despre sentimentele patriotice de care sunt animaţi dobrogenii. Niciodată nu s-a putut observa o întrecere asiduă în a contribui mai mult decât acum, cu ocazia subscripţiei pentru mărirea flotei, care în primul loc va fi zidul de apărare a Dobrogei.

“Noi, dobrogenii...”
În adevăr, d. dr. M. Isăcescu a spus cu multă dreptate cetăţenilor hârşoveni, în apelul redactat de d-sa, că: “Noi, dobrogenii, fiind cei mai expuşi la pericolul unui atac din partea duşmanilor, suntem cei dintâi chemaţi în a da exemplul de cel mai cald patriotism, asigurând prin aceasta integritatea Patriei şi mărind siguranţa liberei dezvoltări a tuturor cetăţenilor ei”. Precum am zis, s-a subscris în două zile aproape 10.000 lei, graţie unor entuziaşti patrioţi, care au desfăşurat o extraordinară activitate demnă de imitat (...).

La ministerul dlui Xenopol
D. Moroianu, ataşatul nostru comercial din Viena, care se află de două zile în Capitală, a fost primit ieri de d. ministru N. Xenopol, căruia i-a prezentat un raport asupra situaţiei economice din Austro-Ungaria. Tot ieri, d. inginer Butză a prezentat dlui ministru Xenopol scrisorile de acreditare din partea guvernului Argentinei asupra misiunii sale în ţara noastră. D. ministru Xenopol a încunoştiinţat despre aceasta şi pe d. ministru al afacerilor străine.

Greva măţarilor

D. Popp, secretarul comisiunii generale a sindicatelor, a fost primit ieri în audienţă de d. ministru de industrie şi comerţ în chestiunea grevei măţarilor din Capitală, care încă nu s-a terminat.

Despre hipofagie

Hipofagia se menţine şi câştigă din ce în ce mai mult teren. Pe lângă cererile din zi în zi mai numeroase ale lucrătorilor străini din Capitală, direcţiunea generală a serviciului sanitar a primit zilele acestea şi cererile mai multor municipalităţi din Dobrogea de a li se procura carne de cal pentru populaţiunea tătară. Spre a satisface aceste cereri, direcţia sanitară va autoriza să se taie în acele localităţi cai pentru consumaţiunea publică.
Din “Universul”, 4 ianuarie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×