x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Prefectul Capitalei şi acele de la pălăriile doamnelor

Acum 100 de ani. Prefectul Capitalei şi acele de la pălăriile doamnelor

de Magda Cristina Ursache    |    10 Mai 2013   •   08:43
Acum 100 de ani.  Prefectul Capitalei şi acele de la pălăriile doamnelor

Dl. Dimitrie D.P. Moruzzi, prefectul Poliţiei Capitalei, a dat următoarea ordonanţă cu privire la acele de la pălăriile doamnelor: 
„Noi, prefectul Poliţiei Capitalei, având în vedere desele accidente ce se întâmplă pe stradă, în aglomeraţiuni şi, mai cu seamă, în tramvaie, din cauza lungimii exagerate a acelor de la pălăriile doamnelor, şi spre a se preveni pericolele la care publicul este expuse din această cauză,
Dispunem:
Este interzis, în interesul siguranţei circulaţiunii publice, purtarea acelor de pălării mai lungi decât bordurile pălăriilor şi fără capsule de siguranţă. Infractorii se vor ancheta şi da judecăţii pentru faptul prevăzut de art. 248 şi următorii din C.p., indiferent de faptul contravenirii la dispoziţiunile de mai sus.
Toţi ofiţerii şi agenţii de poliţie sunt însărcinaţi cu aducerea la îndeplinire a dispoziţiunilor cuprinse în prezenta ordonanţă."

Locuitorii bulgari vor părăsi Silistra

„Neue Freie Presse” află din Sofia că locuitorii bulgari din Silistra au decis să se mute în satul vecin, Aidimir, unde guvernul va începe peste puţin timp construirea cheiului şi lucrările pentru canalizarea şi iluminarea noului oraş care se va numi Dorostol.

Redeschiderea chestiunii averilor mănăstireşti din România

Patriarhul ecumenic de la Constantinopol ar fi hotărât să ridice la reuniunea ambasadorilor din Londra chestiunea proprietăţilor naţionale greceşti şi a mănăstirilor secularizate din România. Patriarhul va cere rezolvarea acestei chestiuni conform cu hotărârile congresului din Berlin şi făgăduielilor făcute de puteri.

Principele Ferdinand la Iaşi

Principele Ferdinand a sosit azi dimineaţă în localitate. La gară a fost primit de ofiţerii superiori din garnizoană. Conducând singur automobilul, principele Ferdinand s-a dus la comandament, unde găzduieşte. La orele 9 dimineaţa, s-a ţinut o conferinţă la Cercul Militar, cu privire la „Călătoria de studii”. La ora 1 p.m., principele Ferdinand a luat masa la cercul militar.

Duelul din Craiova

Un incident de natură intimă a avut loc între dnii Fănel Pesiacov, avocat, şi locotenent Racoviţă din cavalerie. Acest incident va fi urmat de o ieşire pe teren. Martorii dlui Fănel Pesiacov sunt dnii Nicu N. Pop şi Gogu Matei, iar ai dlui locotenent Racoviţă, dnii căpitani Strâmbeanu şi Stancov.

Încercare de sinucidere

Ion Căplescu, de 26 de ani, domiciliat în Capitală, în calea Griviţei, a îbcercat ieri să se sinucidă înghiţind o soluţie concentrată de sublimat corosiv. El a fost transportat la spitalul Filantropia, unde a fost reţinut. Cauza e o ceartă pe care a avut-o cu o concubină a sa, domiciliată în strada Băicioianu. Sinucigaşul se află acum în afara oricărui pericol, dar va mai sta sub observaţie o vreme. S-a deschis o anchetă pentru a afla mai multe despre acest caz.

Din „Dimineaţa”, 10 mai 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache
 

×
Subiecte în articol: acum 100 de ani