x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Principele Ferdinand la vânătoare

Acum 100 de ani. Principele Ferdinand la vânătoare

10 Ian 2013   •   00:43
Acum 100 de ani. Principele Ferdinand la vânătoare

ASR Principele Ferdinand, însoţit de invitaţi, a sosit la ora 7 şi jumătate dimineaţa la Corabia, cu un tren special, luând parte la o vânătoare în plantaţiile Dăbuleni-Sadova. La gară a fost primit de prefectul Oroveanu, maior Dobroneanu, primar Popescu, poliţai Duţescu, căpitan Bălănescu etc. ASR, după ce s-a întreţinut cu persoanele oficiale, timp de 10 minute, a plecat cu automobilul la Dăbuleni.

Dineul de la Craiova

Cu ocazia dezvelirii monumentului lui Ion Maiorescu la Craiova, s-a dat un banchet în onoarea dui Titu Maiorescu, preşedintele consiliului de miniştri, la care s-a servit următorul meniu, de către casa G. Andronescu: MENU. Ţuică-Mastică / Salade de Caviar / Poisson a la Parisienne / Omelettes aux Fines Herbes / Petit Pois aux Croutons / Dindonneaux de Styrie Rotis / Salade de Saison / Corbeilles de Fruits / Fromage / Gateaux / Cafe / Vieux Blanc  Dragashani / Vieux Rouge Dealu Mare / Champagne G.H. Mumm, Cordon Vert.

O faptă patriotică
Una din surprizele cele mai plăcute ce a adus noul an 1913 pentru mulţi dintre cetăţenii noştri şi pe care putem să o aducem la cunoştinţa tuturor este fapta patriotică a băncilor anonime din judeţul Putna de a dărui ministerului de război un aeroplan. De câteva zile s-a lansat ideea, care din fericire a găsit aprobarea unanimă a conducătorilor acestor instituţiuni financiare din judeţul Putna. În curând, armata noastră va fi înzestrată cu un nou aeroplan “Al băncilor anonime din judeţul Putna”. Această faptă patriotică vorbeşte de la sine.

Buletin agricol
La Ministerul de Interne s-au primit următoarele rapoarte: Fălciu. – Timpul în acest judeţ a fost geros. Semănăturile de toamnă sunt acoperite de zăpadă. Gorj. – Timpul geros. Zăpada care a căzut în toate comunele acestui judeţ a acoperit pământul pe mari întinderi. Semănăturile de toamnă se menţin bine. Locuitorii se ocupă de gospodărie casnică. Tecuci. – Timpul a fost geros şi cu ninsoare, care a acoperit solul cu un strat subţire. Semănăturile se menţin bine până acum. Toate lucrările agricole sunt suspendate.

Buletin atmosferic
Ieri timpul a fost frumos şi liniştit în toată ţara. Afară de Fălticeni şi de Tecuci, unde îngheţul s-a menţinut şi în cursul zilei, pretutindeni termometrul a trecut de 0 grade, ajungând la +7 grade la Piatra Neamţ, Iaşi, Sulina, Câmpina, Rucăr şi Corabia şi la +8 grade la Ploieşti. Noaptea, îngheţ general, iar în unele părţi s-a lăsat ceaţă care pe alocuri persista şi astăzi dimineaţă. Temperatura cea mai coborâtă a fost noaptea de –13 grade la Mamorniţa (Dorohoi). Presiunea atmosferică a coborât ieri cu 4 până la 5 mm şi este în medie către 762 mm.
Din “Universul”, 10 ianuarie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×