x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Procesul criminalului Beilici

Acum 100 de ani. Procesul criminalului Beilici

23 Ian 2013   •   00:04
Acum 100 de ani. Procesul criminalului Beilici

Iaşi. ­ Curtea cu juri urma să judece azi procesul banditului Sava Beilici şi al complicilor acestuia, autori a nenumărate tâlhării la drumul mare, precum şi a două asasinate, între care şi cel din Gara Iaşi (foto). În ultimul moment însă, autorităţile fiind sesizate de alte isprăvi ale lui Beilici, procesul a fost amânat pentru sesiunea viitoare, urmând ca şi Camera de acuzare să facă cercetările necesare.

Absolveţii şcolii comerciale
Absolvenţii Şcolii Comerciale cursuri serale au ţinut o întrunire în localul lor din str. Goliei, discutând asupra cererii lor de a li se reduce stagiul militar. S-a arătat că o delegaţie s-a prezentat dlui ministru Xenopol şi s-a convenit că în aceste momente, când ţara are nevoie de ajutorul tuturor fiilor săi, nu este timpul a se rezolva această chestiune. Cei care au luat cuvântul au arătat însă că nu va trece mult şi cererea lor dreaptă se va rezolva.

O bucată din Basarabia, alipită României
Iaşi. ­ Apele Prutului venind mari, au rupt o bună porţiune din malul rusesc, în dreptul comunei Hermeziu-Vladomira, şi au au alipit-o la România, Prutul creându-şi o albie nouă pe o întindere de 3 km. În cursul nopţii, Prutul a mai rupt o întindere de pământ de pe malul rusesc, alipind-o la teritoriul românesc. În total, a mutat 30 de hectare din pământul Basarabiei, care au devenit proprietatea României. Trebuie însă să menţionez că acum vreo 20 de ani Prutul a rupt o întindere de vreo 60 de hectare din pământul românesc, trecându-l Basarabiei. Pe acel teren se află şi o pădure de însemnată valoare.

Incendiul de la ospiciul Madona Dudu
Craiova. ­ Aseară s-a iscat un început de incendiu la ospiciul de alienaţi Madona-Dudu. Focul a luat naştere de la băile ospiciului, unde se află depozitată într-o magazie o mare cantitate de răsături de lemn. Ele s-au aprins de la o ţeavă de calorifer. Focul ameninţând să se întindă, s-a cerut ajutorul pompierilor, care sosind l-au stins. Pagubele nu sunt mari.

O româncă în India
Dna Ştefania Cohen, din Bucureşti, care face înconjurul lumii, a scris pentru “Ziarul Călătoriilor şi al ştiinţelor populare” impresiile sale de călătorie. Şi în No. 11 al acestei reviste, ce a apărut Marţi, 22 ianuarie, continuă cu descrierea localităţilor ce le-a vizitat în India. În acelaşi număr d. Gavril Todică povesteşte o frumoasă anecdotă din viaţa marelui învăţat Pasteur. D.V. Anestin publică un articol cu privire la planeta Venus, care a avut nefericirea să fie împuşcată cu gloanţe, sub cuvânt că e un aeroplan rusesc. D.M. Dok continuă seria interesantelor sale şedinţe de spiritism; d. I. Stroescu vorbeşte despre secretele aviaţiunii, d. V. Cronberg traduce povestirea unui călător francez care a văzut în Alaska un ceratosaur. (...)
Din “Universul”, 23 ianuarie 1913; texte selectate de Tudor Cireş

×