x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Proteste la Cernăuţi

Acum 100 de ani. Proteste la Cernăuţi

06 Noi 2012   •   00:21
Acum 100 de ani. Proteste la Cernăuţi

Din cauza ultimelor evenimente de pe câmpul de război balcanic şi din cauza atitudinii ce a luat-o Austria în ultimul timp faţă de Serbia, comitetul central al partidului social-democrat din Austria a decis să convoace pentru azi mari întruniri publice de protestare, în toată ţara, contra amestecului Austro-Ungariei în acest conflict al statelor balcanice. În conformitate cu această deciziune, partidul social-democrat din Cernăuţi a convocat pentru ieri seară şi azi dimineaţă două mari întruniri publice care au avut un succes desăvârşit.

Discursul deputatului Grigorevici

La ambele întruniri a vorbit deputatul socialist A. Grigorevici, descriind războiul, care nu e de nici un folos pentru clasa proletară, ci un instrument orb al capitalismului. Domnia sa a mai arătat că politica actuală a statelor mari nu poate fi interpretată decât în sensul că ele caută să ţie şi pe mai departe sub jugul lor statele cele mici, împiedicându-le de la orice acţiune de emancipare şi dezvoltare. Faţă de această politică subjugătoare – a zis domnia sa – datoria muncitorilor conştienţi, care îşi pricep pe deplin misiunea, este să protesteze cu ultima energie contra războiului, şi să ceară cu toată insistenţa guvernelor respective ca atunci când este vorba ca poporul să-şi verse sângele pentru patrie, acest lucru să-l decidă numai parlamentul unde se află reprezentanţii legali ai acestui popor, şi nu numai un consiliu restrâns de miniştri sau alte persoane interesate, care stau direct în serviciul capitalismului. (...)

Despre românii din Ungaria

Guvernul nostru deci în loc să se ocupe cu pescuirea în apă turbure, să se intereseze mai mult de dezvoltarea economică şi culturală a acestor naţionalităţi, ca dovadă, vedem cum sunt trataţi românii din Ungaria, slovacii, croaţii, italienii etc., care sunt într-o continuă fierbere şi nu putem şti dacă din această cauză Austria n-ar avea soarta Turciei într-un eventual război cu Rusia. (...) Dacă Austria doreşte să-şi asigure cât mai mulţi credincioşi monarhiei, n-are decât să menajeze mai bine naţionalităţile şi sunt sigur că, din moment ce aceste naţionalităţi vor fi convinse că tratamentul lor corespunde cu realitatea, vor atrage şi pe coreligionarii lor din altă ţară. Aceasta se poate spune mai cu seamă faţă de România, care are o relaţie de amiciţie cu monarhia noastră.

Muncitorimea română
Muncitorimea română din regatul liber al României se află încă sub puterea oligarhiei puternicilor zilei şi muncitorii nu se pot manifesta ca cetăţeni liberi ai unui stat constituţional, lucru ce desigur e într-o vădită contradicţie cu starea muncitorimii de la noi, care se bucură oricum de o libertate mai mare (...).
Din "Universul", 6 noiembrie 1912; texte selectate de Tudor Cireş

×