x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Puternicul incendiu din Văcăreşti

Acum 100 de ani. Puternicul incendiu din Văcăreşti

28 Iun 2013   •   00:25

Un violent incendiu a izbucnit aseară, pe la orele 11, în Calea Văcăreşti No. 32, proprietatea dlui Weizendorf, librar domiciliat în aceeaşi casă. Imobilul incendiat e cu un etaj. La parter se află: în partea dreaptă a clădirii librăria “La micul student” a dlui Weizendorf, alături e ceasornicăria lui Sami Silberman, la mijloc băcănia M. Pechet, “La Tecucianu”, iar în partea stângă, cârciuma lui Sami Herşcovici. La etaj locuiesc: familia Spiner, proprietarul unui magazin din strada Decebal, Sapşe Ziegel şi proprietarul caselor, d. Weizendorf. Pe la orele 11, d. subcomisar Aurel Niculescu, de la circ. 26, făcând revizia sergenţilor din post, în momentul pe când trecea prin faţa Halei de vechituri, a fost viu alarmat de o detunătură puternică ce se auzea în băcănia “La Tecucianul”. Detunătura a fost atât de puternică încât geamurile băcăniei au fost făcute ţăndări. Ce se întâmplase? Un băiat din băcănie, umblând cu spirt denaturat, acesta a luat foc şi, făcând explozie, spirtul aprins s-a revărsat prin băcănie. În câteva clipe rafturile şi marfa au luat foc şi flăcările au răzbit prin geamurile sparte. D. subcomisar a dat imediat alarma şi la locul incendiului au sosit posturile Central şi Radu Vodă, sub comanda dlui maior Urlăţeanu şi a dlui locotenent Todirescu.

Intervenţia pompierilor
În momentul când au sosit pompierii, flăcările au răzbit la etaj, întinzându-se şi la prăvăliile de alături. Înainte de a se începe operaţiunile de stingere, focul s-a comunicat şi la acoperişul casei, aşa că întreaga clădire era o mare de flăcări. Vântul care până în acest moment bătea încet, în scurt timp s-a înteţit, devenind o adevărată furtună. Focul alimentat de vânt se întindea cu iuţeala fulgerului, făcând adevărate ravgii prin prăvăliile de la parter şi locuinţele de la etaj. Pompierii au pus repede scări la ferestrele de la etaj, salvând în felul acesta o femeie bătrână care era să cadă victimă flăcărilor. D. locotenent Todirescu a dovedit cu ocazia aceasta un curaj extraordinar. Însoţit de câţiva pompieri, a pătruns în camerele incendiate de la etaj şi a reuşit să salveze mobila şi lucrurile mai de valoare de prin odăi, apoi s-a urcat pe acoperişul casei incendiate, de unde conducea operaţiunile de stingere.

Ploaia care a stins focul
Vântul, care sufla cu furie, ducea scânteile departe, periclitnd clădirile învecinate, hala de vechituri, care se află peste drum de locul incendiului, şi mi ales restul de camere din curtea clădirii incendiate, locuite de mai multe familii. Din băcănie şi locul de deasupra băcăniei nu a putut fi salvat nimic. La ora 1 noaptea, o ploaie măruntă a început să cadă şi vântul s-a mai potolit, aşa că orice pericol pentru întinderea focului era exclusă. La orele 2 şi jumătate focul a fost complet stins.
Din “Universul”, 28 iunie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×