x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Regele Carol şi Frantz Josef. Schimb de telegrame

Acum 100 de ani. Regele Carol şi Frantz Josef. Schimb de telegrame

14 Iun 2012   •   21:00

Cu prilejul vizitei la Castelul Peles a delegatiei ofiterilor austrieci, in cap cu generalul Herman Kovess von Kovesshaza, s-au schimbat urmatoarele telegrame intre suveranul nostru si imparatul Frantz Josef.

Majestatii Sale Imparatului si Rege
Schonbrunn
Am avut o deosebita placere de a primi pe generalul comandant al corpului al 12-lea insotit de un mare numar de generali si ofiteri. Cea mai vie dorinta a inimii mele este de a-ti exprima calduroasa mea multumire pentru bunavointa ce ai avut de a le permite sa se prezinte mie. Bucuria ce mi-a facut vizita lor a fost cu atat mai mare cu cat mi-a dat prilejul de a reinnoi cordialele mele urari pentru scumpa ta sanatate si a marturisi din nou statornicul meu interes pentru necurmata dezvoltare si intarire a glorioasei tale armate cu care sunt unit prin stranse legaturi. Cu nestramutat devotament,
Carol.

Majestatii Sale Carol I Rege al Romaniei
Castelul Peles
Adanc miscat de amabila ta telegrama de ieri, te rog sa primesti cea mai sincera a mea multumire atat pentru cuprinsul ei si pentru deosebita bunavointa de a face o primire asa de stralucita generalilor si coloneilor corpului meu al 12-lea. Ma simt intr-adevar fericit de a sti ca acesti reprezentanti ai armatei mele sunt oaspetii tai si-ti sunt din adancul inimii recunoscator pentru cinstea ce ai facut prin aceasta armatei mele, care, privind spre tine cu admiratie, este mandra de a te numara in randurile ei intr-o indoita calitate. Cuvintele calduroase ce ai rostit in toastul de la pranzul de ieri gasesc in inima mea viu rasunet si cu deosebita placere ma folosesc de excelent prilej spre a-i exprima cele mai cordiale urari pentru neturburata ta sanatate si a familiei tale, precum si pentru stralucitul viitor al glorioasei tale armate.
Frantz Josef

Situatia tezaurului public
Suntem in masura sa facem publica situatia tezaurului pe exercitiul 1911-1912, care la sfarsitul lunii februarie s-a incheiat la incasari cu suma de 454.233.605 lei 33 bani si la cheltuieli cu suma de 366.513.496 lei si 83 bani. Situatia baneasca se prezinta deci cu un excedent de 87.720.108 lei si 56 bani. Sporul de incasari vine de la impozitele directe si indirecte. Impozitele directe se prezinta cu un plus de 6.287.168 lei 83 bani; iar cele indirecte cu un plus de 18.371.519 lei si 78 bani. Incasarile efectuate pe exercitiul 1911-1912 sunt superioare cu 50 de milioane de lei celor din exercitiul precedent. In comparatie cu veniturile din aceeasi epoca – acum 1907-1908 –, veniturile sunt superioare cu 197 de milioane de lei. Veniturile fondului comunal, in cursul lunii februarie, au fost de 26.072.912 lei si 57 bani.
Din "Dimineata", 15 iunie 1912; texte selectate de Tudor Cires

×