Cu 100 de ani in urma, exploratorul norvegian al zonelor polare, Roald Engelbregt Gravning Amundsen (n. 16 iulie 1872 – d. 18 iunie, 1928), a fost seful expeditiei antarctice din 1911-1912 si primul om care a ajuns la Polul Sud.
Amundsen a devenit explorator, inspirat fiind de expeditia in Groenlanda a lui Fridtjof Nansen si de povestirile de calatorie a cercetatorului polar britanic John Franklin (1786-1847), care a murit incercand sa descopere "pasajul maritim de nord". Roald Amundsen a fost primul care a strabatut Pasajul de Nord-Vest, din Insula Groenlanda pana in Alaska, descoperind astfel calea maritima care permite trecerea din Oceanul Atlantic in Oceanul Pacific, prin arhipelagul arctic Canadian. El a atins Polul Sud la 14 decembrie 1911, cu o luna inaintea exploratorului britanic Robert Falcon Scott. Alpinistul Cornel (Coco) Galescu si omul de afaceri Romeo Dunca au plecat, pe 29 noiembrie, pe urmele exploratorului norvegian, sa cucereasca Polul Sud, la 100 de ani de laexpeditia condusa de Roald Amundsen. Expeditia sportiva a celor doi, premiera pentru tara noastra, este programata pentru 24 de zile.
Cei doi se gandesc inca din 2007 la aceasta calatorie, de cand au petrecut mai multe nopti la Polul Nord, dar au programat-o astfel incat sa poata marca centenarul primei expeditii. "Vrem sa stam la aceeasi masa cu tari precum Norvegia, Italia, Germania sau SUA, sa fim respectati si sa ne mandrim ca suntem romani, nu doar sa auzim lucruri negative despre ceea ce fac unii dintre conationalii nostri", a declarat Romeo Dunca intr-o conferinta de presa, inainte de plecare. Cei doi romani stiu foarte bine ca dificultatile si riscurile sunt aceleasi ca si acum 100 de ani, intr-o aventura la Polul Sud, aici primejdia fiind mai mare decat la Polul Nord, deoarece temperaturile sunt mult mai scazute, ajungand pana la minus 45 de grade Celsius, dar fiind resimtite de corp ca la minus 60 de grade Celsius.
Costul expeditiei pentru fiecare membru este de aproximativ 40.000 de euro, partea lui Coco Galescu fiind suportata de Primaria Caransebes si de sponsori.
Coco Galescu si Romeo Dunca au plecat spre Budapesta, apoi au urmat traseul: Madrid, Santiago de Chile, Punta Arenas, cu avionul, cursa de linie. De la Punta Arenas, o cursa militara americana i-a preluat spre tabara Union Glacier din Antarctica, calatorind alaturi de alti sase membri ai expeditiei. Dupa ce s-au cazat la Punta Arenas, membrii expeditiei au plecat la un restaurant, pentru a se cunoaste mai bine. "Sunt foarte prietenosi si placuti. Unul dintre ei este nepot de-al unuia din cei patru norvegieni triumfatori la Polul Sud in 1911, alaturi de Amundsen. Surpriza a venit cand a scos din buzunar un ceas poleit cu aur despre care ne-a spus urmatoarele: bunicul meu l-a primit de la Amundsen dupa reusita lor la Polul Sud. (...) Suntem doar norvegieni si romani, dar mai este o expeditie separata de a noastra, cu alti exploratori internationali. Va fi o cursa ca intre Scott si Amundsen, acum 100 de ani", transmite Coco Galescu, pe blogul expeditiei. Drumul nu a fost lipsit de probleme, celor doi fiindu-le confiscata mancarea pe aeroportul din Santiago de Chile, pe 30 noiembrie. Intoarcerea e programata pentru data de 24 decembrie.
Texte selectate de Simona Lazăr și Magda Cristina Ursache