x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Românii de peste munţi

Acum 100 de ani. Românii de peste munţi

29 Iul 2012   •   21:00
Turneul aviatorului Vlaicu in Ardeal
Maine, aviatorul Vlaicu va zbura la Varsch, iar duminicile viitoare in Oravita si Bistrita. Cu acestea se crede ca Vlaicu isi va termina turneul aviatic si va pleca in Romania, unde va incepe sa lucreze un nou aeroplan. Rezultatul zborurilor de pana acum in centrele romanesti din Ardeal se socoate astfel: Zborul de la Arad l-a costat 8.000 de coroane si a avut un venit de 2.000 de coroane; la Hateg n-a avut cheltuieli, deoarece acestea au fost acoperite de comitetul aranjator, a avut insa un venit de 6.000 de coroane; la Orastie a cheltuit 1.400 de coroane si a castigat 8.000 de coroane.

Alegere de deputat
In vederea alegerii de deputat in cercul electoral din Marghita, din Bihor, care se va face saptamana viitoare, comitetul national roman din acea circumscriptie a hotarat sa adreseze alegatorilor romani un apel ca sa pastreze o atitudine pasiva fata de alegere, abtinandu-se de la vot. In circumscriptia Marghita sunt 4.000 de alegatori, dintre care aproape jumatate sunt romani. Un candidat nationalist roman n-ar reusi in acel cerc si de aceea cercul nationalist n-a pus candidat. Lupta va fi prea incordata iar izbanda si asa ar fi a ungurilor, deoarece poporul romanesc in acele parti e inca pe o treapta scazuta a scoalei politice nationaliste si comitetul national se mai gaseste fata in fata cu cativa tradatori, oameni de-ai lui Mangra, preoti, invatatori etc. Comitetul national infiereaza, totodata, purtarea rusinoasa a preotului roman Vasile Tamas, care, impreuna cu doi primari comunali romani, s-au dus la Budapesta spre a oferi candidatura la deputatie secretarului de stat in finante Madarasay.

Incercarea de sinucidere a fiului preotului Lucaciu
Tanarul Vasile Lucaciu, fiul parintelui Lucaciu, a incercat asta-noapte sa se sinucida, taindu-si venele mainii stangi, la latrina cafenelei "Deak" din bulevardul Iosif, din Budapesta. Salvarea i-a pus un bandaj provizoriu nenorocitului tanar, transportandu-l apoi la spital. Cazul e viu comentat de presa maghiara.

Delegatii din tinuturile banatene inundate, la Budapesta
Ieri au sosit aici doua delegatii de tarani romani, in frunte cu preotii si invatatorii lor, din comunele din Banat care au fost distruse de groaznicele inundatii din anul acesta. Prima delegatie a taranilor din comunele Cebza si Macedonia s-a prezentat la ministrul de finante ungur cerand un imprumut de 100 mii de coroane, fara dobanda, spre a-si reinfiinta gospodariile distruse. (…) Delegatiunea s-a dus apoi la ministrul agriculturii, cerand sa li se dea lemne din padurile statului, pentru reconstruirea locuintelor. Ministrul a spus ca nu poate acorda lemne gratis, dar ca le va face o reducere de 40 la suta. A doua delegatie a fost a taranilor romani din comunele Vermesti si Visac, din comitatul Caras-Severin. Aceasta s-a prezentat la ministrul agriculturii si a cerut sa li se dea in arenda 150 ha de pamant arabil din domeniile statului, spre a-si cultiva cereale cei care au suferit de pe urma inundatiilor.
Din "Universul", 30 iulie 1912; texte selectate de Veronica Bectas

×