x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Starea semănăturilor

Acum 100 de ani: Starea semănăturilor

05 Iun 2012   •   21:00

La Ministerul de Interne s-au primit urmatoarele rapoarte cu privire la starea timpului si a semanaturilor:

Botosani - lipsa de ploaie
A plouat foarte putin in acest judet. Pe teritoriul comunei Bucecea, o ploaie torentiala, insotita de grindina, a cauzat putine stricaciuni la recolte si livezi. Semanaturile de toamna si cele de primavara sunt frumoase. Imasurile si fanetele ¬ bune. Porumbul care a fost semanat mai din vreme se praseste pentru intaia oara. Pomii fructiferi vor da o recolta satisfacatoare. Viile, in parte, sunt compromise din cauza frigului ce a fost in primavara anului curent. Se simte lipsa de ploaie.

Vlasca - Prasila porumbului si seceratul rapitei
Timpul e senin si cald. In zilele de 28 si 29 mai a plouat in intregul judet. Grindina a cazut in urmatoarele comune: Radu Voda, Ciolanu ¬ cauzand foarte mici stricaciuni, Asan, Aga, Letea-Vesesti, Radulesti, Darasti, Stramba, Adunatii-Copaceni, Rasmiresti, Balanoaia, Goleasca, Gorneni si Iepuresti ¬ cauzand pagube aproximativ intre 10-25%. Semanaturile, in urma ploilor cazute, sunt frumoase si promit o recolta abundenta. Satenii se ocupa cu prasila porumbului si seceratul rapitei. Livezile sunt foarte frumoase. Viile si pomii fructiferi promit o recolta mediocra. Din cauza ploilor, apele Dunarii sunt in crestere.

Valcea - pagube in vii
Timpul in acest judet a fost frumos. Ploaia cazuta a fost insotita pe alocurea de grindina, aducand si stricaciuni recoltelor timpurii. In comuna Vladesti a cauzat pagube de peste 2.000 de lei la vii. Locuitorii se ocupa parte cu prasitul viilor, iar parte cu plivitul si sapatul viilor.

Iasi - a inceput prasila a II-a
Timpul in acest judet a fost frumos si cald; a plouat putin. Semanaturile de toamna si cele de primavara sunt foarte frumoase. Se continua cu activitatea la prasila I-a a porumbului, iar in gradini s-a inceput si prasila a II-a. Viile sunt frumoase, se plivesc si se prasesc, arborii fructiferi se prezinta bine, pasunile sunt abundente, de asemenea fanetile sunt foarte frumoase si promit o recolta bogata.

Tecuci - coasa fanetelor
Timpul in acest judet a fost schimbacios. A fost si putina ploaie partiala, care a fost favorabila pentru dezvoltarea semanaturilor. Semanaturile de toamna si cele de primavara sunt foarte frumoase si promit o recolta din cele mai bune. Imasurile sunt frumoase. Viile merg progresand. In prezent se activeaza cu prasila I-a a porumbului si coasa fanetelor. Grindina nu a cauzat nici o stricaciune.

Dorohoi - pagube la grau
In acest judet a cazut ploaie generala. In comunele Sindriceni si Mileanca, a cazut grindina cauzand stricaciuni la grau. Semanaturile paioase sunt totusi in general frumoase. Se continua prasila a II-a a porumbului. Fanetele si imasurile sunt bune.

Buzau - grindina la Ciclureanca
In acest judet a cazut grindina pe teritoriul comunei Ciclureanca, facand stricaciuni la unele semanaturi. Islazurile sunt insa bune. Starea semanaturilor, in general, e cat se poate de buna.

Din "Dimineata", 6 iunie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×