x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Telefonul Bucureşti – Viena

Acum 100 de ani. Telefonul Bucureşti – Viena

03 Iul 2012   •   21:00

Consturirea liniei telefonice Viena – Bucuresti face progrese simtitoare. Pe teritoriul bucovinean trece firul pe o intindere de 130 km, si va fi complet gata la inceputul lunii septembrie, desi lucrarile au inceput mult mai inaintea celor din Austria. In septembrie va incepe si functionarea liniei telefonice Cernauti-Bucuresti, asa ca vom putea avea legatura cu Viena, posta din Budapesta permitand aceasta.

Victimele electricitatii
Asta-seara pe la orele 7 jumatate, la Craiova, o intamplare nenorocita a costat viata unui lucrator, anume Dumitru din serviciul florariei Wilhelm Frei, din strada Bechetului. Nenorocirea s-a intamplat in urmatoarele imprejurari: De mai multe zile, motorul care servea la scoaterea apei dintr-o fantana situata in mijlocul florariei nu mai functiona din cauza ruperii unei sarme ce intrerupsese curentul electric. Asta-seara, lucratorul Dinu Constantin si un altul, Dumitru, venind din oras unde transportasera flori la magazinul din Calea Unirii, si neavand apa ca sa ude gradina, s-au apucat sa dreaga motorul. Vrand sa lege sarma ce atarna rupta pe jos, lucratorul Dinu Constantin, fara a banui ca curentul e deschis, a luat sarma in mana: in aceeasi clipa insa, el a fost trantit la pamant.

Moartea a venit pe sarma
La strigatele de ajutor scoase de lucrator, sari sa-l scape tovarasul sau, Dumitru, care cu mare greutate i-a putut desclesta mainile; insa la randul sau punand mana pe sarma si cum in acel moment intensitatea curentului era mai mare, deoarece uzina daduse drumul curentului general pentru iluminarea orasului, el a fost trasnit, murind imediat. Au fost instiintate imediat autoritatile si au sosit la fata locului d. procuror Vernescu, Petru Staricu, directorul prefecturii de politie, si comisarul Radulescu, care n-au putut sa constate decat moartea nenorocitului lucrator, ordonand transportarea cadavrului la morga cimitirului Sineasca. D. procuror Vernescu a insarcinat pe d. comisar Radulescu cu facerea anchetei, pentru stabilirea responsabilitatilor. Din ancheta facuta reiese ca si directia uzinei are partea ei de raspundere in aceasta nenorocire, intrucat instalatiunea electrica fusese facuta in mod cu totul rudimentar.

Doua accidente
Ieri dupa-amiaza, la fabrica de vopsele Gross din Calea Rahovei No. 272, s-a intamplat o grava nenorocire in imprejurarile urmatoare: Un lucrator, Costache Ilie, domiciliat in Calea Rahovei No. 263, lucra in curtea din spate la un fierastrau circular. Din imprudenta, numitul lucrator a manevrat gresit aparatul si fierastraul i-a apucat mana dreapta, retezandu-i doua degete. Nenorocitul lucrator a fost pansat la sediul societatii de salvare.
Un alt incident s-a intamplat la scoala israelita din Calea Dudesti No. 30, care se repara. O caramida s-a desprins din tavanul unei odai si a cazut in capul lucratorului Stoian Ivanof, care traversa odaia cu un sac de moloz in spate. Fiind grav ranit, muncitorul a fost pansat la Spitalul Coltea.
Din "Dimineata", 4 iulie 1912; texte selectate de Tudor Cires

×