x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Telegraful, telefonul şi copiii

Acum 100 de ani. Telegraful, telefonul şi copiii

20 Mar 2012   •   20:17

Ministerul de instructie a trimis o circulara (...) cu privire la diferitele jocuri prin care elevii sunt cauza multiplelor deranjamente ale comunicatiilor telegrafice si telefonice. La tara, mai ales, elevii dau cu pietre in izolatorii de portelan de pe liniile telegrafice si telefonice; la tara, apoi, ca si la orase, elevii jucandu-se cu smeele de hartie, acestea de multe ori isi incurca cozile in liniile telegrafice. Aceste simple jocuri care pentru unii pot parea fara mare importanta fac ca de multe ori comunicatiile telegrafice si telefonice sa fie intrerupte. (…) Nu exista nici un text de lege spre a face pe parinti sa sileasca pe copiii lor sa renunte la asemenea jocuri pagubitoare si de aceea ministerul crede ca cel mai bun mijloc e acela al persuasiunii.

Arderea unei sonde
Un puternic incendiu a distrus ieri dimineata sonda No. 6 a exploatarii Van-Sicle din schela Bana. Explozia, care s-a produs noaptea, la orele 2, a fost foarte puternica, sonda fiind incarcata cu gaze, iar zguduirea s-a simtit la mare departare; schela fiind aceea unde anul trecut au cazut prada flacarilor mai multe persoane, panica a fost mare in populatie. (…) Pagubele se ridica la aproape 30 de mii de franci.

Buletin atmosferic
Timpul este frumos si linistit in mai toata tara. Temperaturile maxime au atins ieri si au intrecut in cele mai multe parti +15 grade, ajungand la +20 grade la Dragasani. Noaptea a fost rece si in cele mai multe localitati – inghet si bruma. Cea mai coborata temperatura a fost de –9 grade la Dorna (Suceava), unde ieri a cazut zapada.
Din "Universul", 21 martie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×