x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Ucigaş pentru o limonadă

Acum 100 de ani. Ucigaş pentru o limonadă

24 Iul 2012   •   21:00
Acum 100 de ani. Ucigaş pentru o limonadă

O crima care a impresionat adanc intreg cartierul dimprejurul strazii Smardan s-a faptuit ieri dupa-amiaza pe aceasta strada. Cu toate ca criminalul n-a lovit pe victima cu vreo arma si, dupa toate aparentele, el n-a voit sa faca moarte de om, totusi spectatorii au fost revoltati de scena petrecuta, mai ales ca toata cauza nenorocirii e o limonada de zece bani!

De la ce a pornit scandalul
Iata imprejurarile in care s-a petrecut crima: pe strada Smardan 18 se afla un vanzator de limonada, anume Grigore Gh. Naum. Printre alti clienti, limonagiul avea si pe un servitor de la casa Staadecker, anume Ilie Caruntu. Acesta s-a dus ieri sa cumpere o limonada si s-a luat la cearta cu negustorul, care sustinea ca nu-i platise limonada. Cearta a degenerat in injuraturi, si Ilie Caruntu, vazand ca Naum devine amenintator si din ce in ce mai furios, a luat-o la fuga. Limonagiul s-a luat dupa el si l-a ajuns in coltul care-l face str. Smardan cu str. Sf. Dumitru. Trecatorii, vazand pe Naum innebunit de furie, n-au indraznit sa-l opreasca.

O bataie sora cu moartea
Doua lovituri puternice cu pumnul in coasta si bietul servitor, sovaind, a cazut in genunchi. Nemultumit cu atata, Naum repezi victimei sale inca un pumn, deasupra ochiului drept, o lovitura formidabila, care a lungit pe Caruntu in nesimtire. In timpul acesta, profitand de invalmaseala, agresorul a disparut. Publicul a sarit in ajutorul bietului servitor, l-a stropit cu apa, dar nu l-a putut readuce in simtiri. Corpul aproape neinsufletit al victimei a fost suit atunci intr-o trasura si dus la Spitalul Coltea. Pe cand era transportat in camera de garda, Caruntu a incetat din viata, in urma unei puternice hemoragii interne. Criminalul a fost prins peste o ora, pe str. Silvestru, pe cand se ducea la o ruda, de catre subcomisarul Stoenescu. Naum a fost dus la circumscriptia 1, unde a fost anchetat.

Ancheta politieneasca
Criminalul a declarat ca a mai avut o cearta cu Ilie Caruntu, pentru o datorie de 5 bani, pe care acesta o tagaduia, si ca in urma acestei certe a fost injurat de Caruntu. Ancheta a mai facut o constatare agravanta pentru criminal. Acesta spusese fata de mai multi martori ca "ii va plati el lui Ilie" si ca chiar ieri Ilie Caruntu a fost chemat de criminal, printr-un om de serviciu al casei Staadecker. Grigore Naum e in varsta de 22 de ani si ajuta pe un unchi al sau, Naum, care era proprietarul pravaliei. Acesta din urma a fost de asemenea arestat. Ilie Caruntu era in varsta de 20 de ani. Din ordinul Parchetului, corpul nenorocitului a fost transportat la Morga, unde i se va face autopsia.
Din "Universul", 25 iulie 1912; texte selectate de Veronica Bectas

×