x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Un nou escroc pe piaţa Capitalei

Acum 100 de ani. Un nou escroc pe piaţa Capitalei

06 Sep 2012   •   21:00
Acum 100 de ani. Un nou escroc pe piaţa Capitalei

Un nou escroc a aparut saptamanile trecute pe piata Capitalei. Vecinic elegant, imbracat dupa ultimul jurnal de moda, cu inele de briliante la degete, parea un tanar din societatea buna si cu situatie. Mai ales ca era manierat si bun de gura, a reusit in scurt timp sa escrocheze o multime de bijutieri din Capitala. Tanarul acesta e un oarecare Hans Friedmann si se poate spune ca e inventator – bineinteles al unui nou gen de escrocherie. Aceste "filfizon" se ducea la diferiti bijutieri din Capitala si le spunea ca in curand se va casatori cu o fata bogata, careia insa neaparat trebuia sa-i faca cadouri, si cum nu are bani disponibili ar fi dispus sa cumpere bijuterii de vreo 2.000 de lei, lasand un acont de 100-200 de lei, iar restul il va plati dupa cununie. Ca sa asigure pe negustor, ii da o polita pentru restul banilor. Pe vreo cinci bijutieri escrocul a reusit sa-i convinga de adevarul spuselor sale si le-a luat bijuterii in valoare de peste 12 mii de lei.

Prinderea escrocului
Cum lua bijuteriile, escrocul se ducea glont la Muntele de Pietate si le amaneta, iar banii ii cheltuia cu fetele de moravuri usoare; dar totdeauna avea grija sa-si pastreze 200-300 de lei, ca sa aiba ziua urmatoare pentru acont la alt bijutier, pe care avea de gand sa-l escrocheze. Ieri i s-a infundat insa, caci bijutierul Kistingler, banuind ca a cazut victima unui escroc, l-a reclamat Parchetului. D. prim-procuror Niculescu-Bolintin facand cercetari a stabilit vinovatia lui Hans Friedmann si l-a depus la inchisoarea Vacaresti.

Doi copii neastamparati
Doua fetite, surori, Niculina – de 3 ani si Anica Ionita, de 12 ani, fiicele unui lucrator de la moara Ciurel, alergand pe strada, au ajuns cam departe de sosea. O caruta incarcata cu saci, venind dinspre moara, vizitiul a urcat pe cele doua fetite pe sacii de deasupra, ceea ce le facu o bucurie nebuna. In drum spre moara, ele au inceput sa se joace si, la un moment dat, Niculina, pierzandu-si echilibrul, a cazut din caruta; cea mai mare, voind sa o prinda de rochita, a cazut si ea. Cum caruta mergea la trap, aproape de marginea soselei, fetitele au cazut pe niste bolovani, ranindu-se grav. Niculina, cea mai mica, s-a ales cu leziuni la bratul stang si picioare, iar Anica a scapat numai cu o rana usoara la genunchiul drept. Un intern de la Salvare a pansat pe cele doua fetite si a sfatuit pe parintii lor ca sa duca azi pe Niculina la spitalul de copii, deoarece ranile ei sunt grave si au nevoie de un tratament mai indelungat.
Din "Universul", 7 septembrie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×