x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Vijelia de ieri, în Capitală

Acum 100 de ani. Vijelia de ieri, în Capitală

26 Iul 2012   •   21:00

Dupa o caldura cum nu avusesem de multa vreme in Bucuresti, ieri dupa-amiaza cerul a inceput sa se acopere cu nori, si pe la orele 5 si un sfert, o vijelie s-a deslantuit asupra Capitalei, facand pagube insemnate, dezvelind cateva case, spargand foarte multe geamuri si dand jos mai multe firme. In timpul cat s-a dezlantuit furtuna, Capitala era o mare de praf. Coloane de praf duse de vantul puternic se inaltau din toate partile, orbind pe trecatorii surprinsi in drum. Vijelia n-a durat multa vreme. Dupa putin timp, vantul a incetat, si o ploaie marunta a inceput sa cada. Norii s-au imprastiat insa curand, asa ca seara cerul era senin. In cartierele marginase, vantul a descoperit mai multe case. La cofetaria Riegler, un geam mare din fata a fost facut tandari, spargand toate obiectele ce se aflau expuse in vitrina. Din cauza ca vijelia surprinsese multe geamuri deschise, pe toate strazile Capitalei trotuarele erau pline de cioburi de sticla.

Furtuna la Ploiesti
Asta-seara, la orele 5 si jumatate, s-a dezlantuit o puternica furtuna asupra orasului nostru. Timp de un sfert de ora, cat a durat furtuna, au fost dezvelite numeroase case si dezradacinati arbori de prin gradini. Firele telegrafice si telefonice au fost deranjate de furtuna, fiind restabilite abia la orele 7 seara.

Uraganul de la Ramnicu Valcea
Astazi, la orele 3 si jumatate, s-a dezlantuit asupra orasului nostru un adevarat uragan, insotit de ploaie torentiala si manifestatiuni electrice. Furtuna a durat putin, dar a cauzat mari stricaciuni. Circulatia pe strazi e intrerupta. Multe case au fost descoperite, altele daramate. Partile joase ale orasului sunt inundate.

O inventiune romaneasca
D. Brumarescu a invitat ieri-dimineata pe reprezentantii presei, carora le-a aratat o noua inventiune a domniei sale. Noul sistem Brumarescu de acuplat automat vagoanele de cai ferate este un aparat care se adopta la cupla actuala, fara sa-i aduca acesteia vreo modificare sau sa-i suprime vreuna din calitatile ei. Acuplarea se face automatic prin atingerea tampoanelor, care atingere poate fi cat de usoara sau cat de brusca. Operatia de legare poate fi facuta din ambele laturi ale vagonului cu o simpla miscare de ridicare a unei manivele fie de la vagonul ce avanseaza, fie de la cel care stationeaza. Ramane acum sa se pronunte specialistii.

Ultima ora, pentru contingentul 1907
Completasii din contingentul 1907, apartinand companiei a 2-a sanitara, vor fi concentrati in toamna anului curent, pentru manevrele regale. De asemenea, si cei din contingentul 1906, care au fost dispensati la concentrarea de anul trecut.
Din "Universul", 27 iulie 1912; texte selectate de Veronica Bectas

×