x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Zborul pilotului Poly Vacas

Acum 100 de ani. Zborul pilotului Poly Vacas

09 Oct 2012   •   22:04
Acum 100 de ani. Zborul pilotului Poly Vacas

Cunoscutul aviator Poly Vacas a plecat azi-dimineaţă, pe un biplan Farman, din Bucureşti, având la bord ca pasager pe locotenentul Fotescu. La ora 8:30, aviatorii au sosit în apropierea oraşului Ploieşti, făcând înconjurul oraşului şi apoi câteva virajuri deasupra lui, la o înălţime de 500 metri, după care au plecat înapoi spre Bucureşti. Acei dintre ploieşteni care nu mai văzuseră zbor de aeroplan, ieşiseră în piaţă spre a vedea acest zbor, aşa că întreaga piaţă şi străzile dimprejur erau o mare de capete.

Deraierea de la Buşteni

Astă-noapte, la orele 11 şi jumătate, trenul accelerat de marfă cu No. 662, care venea dinspre Predeal, a deraiat la intrarea în staţia Buşteni. 6 vagoane s-au sfărâmat cu desăvârşire. Maşina s-a îngropat cu partea dinainte mai mult de jumătate în pământ. Linia e stricată şi acoperită cu sfărâmături pe o distanţă de peste 100 de metri. Şeful de tren, mecanicul şi un frânar sunt uşor răniţi. Focarul, care a sărit de pe maşină la timp, a scăpat neatins. Cel mai grav rănit e un frânar care, împreună cu ceilalţi doi răniţi, a fost trimis la spitalul din Ploieşti. Se face anchetă din partea direcţiunii CFR.

Alt accident de automobil
Un al doilea accident de automobil s-a întâmplat aseară în următoarele împrejurări: Automobilul cu No. 512, venind dinspre Calea Victoriei, pe strada Lipscani a călcat pe copila Kati Maier, care, venind dinspre Şelari, voia să traverseze strada. Nenorocitul copil, din cauza rănilor, a rămas jos leşinat. Şoferul a oprit imediat automobilul şi, dându-se jos, a ridicat victima de pe pavaj şi urcând-o în vehicul a dus-o la spitalul de copii. Starea victimei e foarte gravă. Şoferul a fost anchetat la circumscripţia respectivă.

Moarte subită

Azi, la ora 12, la Olteniţa, a încetat din viaţă subit agentul sanitar Gh. Dobrescu, în etate de 40 de ani. El suferea de cord. Autorităţile au avizat parchetul. Pe urma defunctului rămâne şi un copil mic. Un amănunt interesant: Tot azi a sosit în localitate medicul primar al judeţului, d. dr. Lupu, într-o inspecţie. Ca atare, agentul sanitar luase cu o zi înainte şi azi dimineaţă măsuri sanitare pe la orăşeni.

Groaznic accident la moară
Azi dimineaţă, la Giurgiu, pe la orele 5 şi jumătate, lucrătorul Ion Manea, de la moara Manisalian, fostă Harlich, pe când era ocupat la etajul al doilea, în dreptul deschizăturii de ascensor, a căzut din greşeală pe această deschidere şi nu s-a putut opri decât tocmai jos, unde a rămas în nesimţire. Alarmându-se ceilalţi lucrători şi avizându-se autorităţile, a fost transportat în stare gravă la spitalul judeţean, unde se află în agonie. D. sub-comisar C. Mateescu, care era de serviciu, a cercetat cazul şi a încheiat actele cuvenite.
Din "Universul", 10 octombrie 1912; texte selectate de Veronica Bectaş

×