x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Adrian Năstase.

Astăzi e ziua ta: Adrian Năstase.

21 Iun 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Adrian Năstase.

"Cineva m-a intrebat daca exista in viata mea un punct de la care as vrea sa rescriu scenariul. M-am gandit foarte putin inainte sa-i dau raspunsul: nu exista, fiindca toate etapele din viata mea m-au modelat, m-au educat in multe sensuri, m-au facut ceea ce sunt astazi, adica un om feri­cit. «Fericit» nu inseamna si multumit de ceea ce se intampla in jurul meu, de directia in care mergem cu totii, de cum se demoleaza, in fiecare zi, ceea ce se construise inainte", ne povestea presedintele Consiliului National PSD, Adrian Nastase. Astazi impli­neste 61 de ani. La multi ani!


"Sper ca oamenii sa ma considere un constructor de proiecte. Un lider cu viziune"
"Viata mea continua in com­po­nen­tele pe care le stiti: Camera Depu­ta­tilor, Adunarea Parlamentara a Con­siliului Europei, Departamentele par­tidului, Fundatia Titulescu, Fun­datia Sincai, doctoranzi, lansari de carti in teritoriu, emisiuni de televi­zi­u­ne... In rest, citesc, scriu – spre exem­plu – editorialele saptamanale din Jurnalul National, pregatesc doua vo­­lume noi, scriu si dialoghez pe blog… Timpul care imi ramane il pe­trec in familie, cu Dana, Andrei si Mih­nea. Incetul, cu incetul, oamenii au in­ce­put, cred, sa desparta adevarul de min­ciuna. Sper sa ma considere un constructor de proiecte. Un lider cu viziune."

Daca nu s-ar fi nascut roman. "Destinul unui om depinde atat de mult de spatiul unde se naste si se formeaza. Aceeasi personalitate poate avea o traiectorie profund diferita daca se dezvolta la Bucuresti, la Beijing, la Novosibirsk sau la Oxford. E dificil sa proiectezi aceasta traiectorie in teorie. Probabil insa ca mi-ar fi placut la fel de mult sa citesc, sa aflu, sa cunosc..."

Ce ar schimba in Romania. "Presedintele si premierul! Daca in locul lor ar veni doi oameni intelepti, educati, organizati, cu spirit de echipa, cu viziune, toate celelalte ar intra si ele in ritm.

La mine? As schimba varsta! Mi-ar placea sa am acum 40 de ani, cu optimismul si energia de atunci. Dar as pastra experienta si maturita­tea pe care le-am acumulat intre timp."

"Nu privesc niciodata spre trecut cu dorinta de a fi facut lucrurile altfel! Am unele regrete, sunt solutii pe care acum le-as fi ales diferit, dar nu as sterge episoade intregi din viata mea. Trecutul ne defineste perso­nalitatea, daca am schimba ceva din trecut nu am mai fi noi.

Imi doresc energie – sa pot vedea realizate proiectele la care lucrez in aceasta perioada. Imi doresc sa am mai mult timp pentru familie. Mi-as mai dori ca Andrei si Mihnea sa-si aleaga, intr-un mod intelept, drumul in viata. Mi-ar fi placut sa ma intrebati care e cartea pe care o citesc acum, de exemplu. Si v-as fi raspuns ca rasfo­iesc mai multe volume inte­resante. Unul dintre ele este noua carte a lui Fukuyama, «The Origins of Political Order», care are o premisa foarte incitanta – evenimente care s-au intamplat cu sute sau chiar mii de ani in urma continua sa afecteze modul in care evolueaza politica astazi; el analizeaza, de fapt, traseul catre ordinea politica actuala al diferitelor natiuni si se uita la elementele comune, dar mai ales la cele care se deosebesc. Rasfoiesc din nou si o descoperire mai veche, «Beyond the Crash», cartea in care Gordon Brown isi prezinta viziunea proprie despre debutul si progresia crizei economice – Brown are o viziune economica extrem de solida si este un ganditor si anticipator. Ma uit si pe o carte a lui Domnique Moïsi despre geopolitica sentimentelor. Mai rasfoiesc, din cand in cand, albume de arta..."

×
Subiecte în articol: adrian nastase