x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar ASTĂZI E ZIUA TA... Adriana Şchiopu

ASTĂZI E ZIUA TA... Adriana Şchiopu

21 Noi 2008   •   00:00

“Arta nu se face cu încrâncenare”
“Mă simt mai mult un trecător prin timp, timpul fiind cel care mă obligă să însemn trecerea mea prin El...”, mărturisea actriţa. Adriana Şchiopu îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere.



Desen de Romeo Răileanu



“Am dat examen la teatru pentru că asta mi-am dorit dintotdeauna. Părinţii mei aveau aptitudini artistice. Cu ei am mers la operă, la teatru. Am crescut într-o atmosferă specială... am făcut puţin pian şi puţin balet. În meseria noastră e bine să ţii pasul cu timpul, dar să nu uiţi de unde ai plecat şi să nu uiţi totuşi menirea artistului. Menirea artistului este să emoţioneze. În afară de talent, un actor are nevoie de sănătate, pentru că vorbim despre o profesie care te consumă şi pe dinăuntru, şi pe dinafară. Îţi trebuie sănătatea unui sportiv, unui alergător de cursă lungă, pentru că este o profesie de cursă lungă.

Dacă vine vorba de destin, vă mărturisesc că am picat în primul an la facultate, dar dacă nu se întâmpla aşa nu mai debutam cu Olga Tudorache, în regia Cătălinei Buzoianu. A fost tot răul spre bine. M-am reîntâlnit cu dânsa după 20 de ani într-un alt  spectacol. Acum fiica mea debutează cu Cătălina Buzoianu cu care am debutat şi eu pe scena Teatrului Mic, tot într- un spectacol important, «Furtuna». Fiica mea joacă rolul Mirandei. Sunt foarte bucuroasă că Irina este pe mâini bune. Trăiesc fără a participa direct, dar totuşi particip prin repetiţii la acest spectacol prin Irina... Îmi retrăiesc momentul debutului. Îmi aduc aminte de cel mai frumos compliment pe care l-am primit de-a lungul vieţii mele... Mi l-a oferit fiica mea după o premieră. Jucam într-o piesă spaniolă. La sfârşit erau ovaţii în sală şi ea mi-a spus: «Am fost foarte mândră de tine». Nu am să-mi fac reproşuri, pentru că am făcut paşii pe care am dorit să-i fac. Mi-am construit cariera fără compromisuri. Sigur că m-a costat, dar până la urmă totul costă. Mă felicit că am ales această profesie, pentru că este o profesie minunată, mă felicit că am un copil minunat şi că am ştiut să-l cresc să facă faţă la orice nivel. Nu m-am cramponat niciodată de vreun rol, cred că această profesie nu se face cu încrâncenare. Arta nu se face cu încrâncenare. Consider că toate au un timp al lor şi dacă timpul a trecut... dacă ai ceva de spus poţi să spui în absolut orice rol.

Îmi doresc sănătate şi îi doresc fiicei mele un debut strălucit. Doresc ca politicul din ţara mea să ajungă la nivelul artisticului din ţara mea. Politicul din ţara mea face ca eu, artistul, să fiu tratat altfel faţă de un artist din străinătate. Artistul român a intrat în Europa cu mult înainte de politic.

În final, vreau să vă spun că lucrez la o carte împreună cu fiica mea, la care au fost invitaţi şi câţiva foşti studenţi, oameni de teatru şi televiziune, prieteni ai soţului meu. Vrem să scoatem o carte despre actorul Dem Rădulescu.”

×
Subiecte în articol: calendar