x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta - Alexandru Andrieş

Astăzi e ziua ta - Alexandru Andrieş

15 Oct 2012   •   00:03
Astăzi e ziua ta - Alexandru Andrieş
Sursa foto: Intact Images / Karina Knapek

Peste 3.000 de concerte, peste 60 de albume, conferenţiar doctor în cadrul Institutului de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti, membru în peste 30 de uniuni, printre care Uniunea Artiştilor Plastici, Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor. "Nu mi-am pus problema dacă sunt sau nu un om fericit. Chiar mă consider un om fericit, să faci ceva ce-ţi place şi din fericirea aia să şi trăieşti. O a doua mare bucurie e să constaţi că eşti pe placul oamenilor, că ei vin să te-asculte, indiferent cu te ocupi: că faci teatru, că pictezi, cânţi sau faci film. Asta iar e o bucurie extraordinară", spunea Alexandru Andrieş într-un interviu. Sâmbătă a împlinit 58 de ani. Îi urăm "La mulţi ani!".

"Bucuraţi-vă de fiecare clipă, trăiţi-o şi preţuiţi-o aşa cum trebuie!"

Este mai degrabă genul de om care se uită înainte, nu înapoi. "Evident că am făcut şi greşeli, şi lucruri bune – e omeneşte, nu? Dar să stau să mă felicit eu pe mine... sau să îmi fac singur scandal... pare grav, ar trebui să ajung la un medic de specialitate – hihihi! Chiar n-are nici un rost, lucrurile bune sper să reziste şi greşelile – na, sper să fi învăţat ceva din ele, ce să zic."

Despre schimbările care s-au produs în sensibilitatea sa o dată cu trecerea anilor, sărbătoritul nostru spune: "Probabil că nu mai văd la fel de bine ca la 20 de ani... Nici cu auzul nu cred că mai stau la fel de bine, deşi n-am tras cu urechea, dar visele sunt la fel: frumoase, colorate, vesele!!!".

A îndrăznit cineva vreodată să-l plagieze pe Alexandru Andrieş? "Asta chiar nu ştiu, şi oricum e neimportant: cine plagiază nu este în stare să facă ceva valoros şi n-are nici o şansă să reziste în timp – nu-i aşa? Indiferent de ce zic tot felul de comisii şi comitete..."
Dacă ar fi să aibă o culoare, ce culoare ar avea talentul? Ce culoare ar avea iubirea? Dar norocul? "Nu ştiu, dar întrebarea asta sigur ar avea culoarea mov – dacă ar fi să aibă o culoare întrebările."

Strofa din opera sa care s-ar potrivi cel mai bine cu această zi de naştere...
"La, lala, la, la – ce dimineaţă frumoasă!!! La, lala, la, la – ce zi ca-n poveşti..."
De ce îi este dor la moment aniversar? "Cel mai tare? De toate bunătăţile pe care le pregăteau mama, bunica şi străbunica de ziua mea – special pentru mine... mmmmmmmm..."
Ce le transmite celor care îl iubesc, dar şi celor care nu îl iubesc? "Acelaşi lucru – să se bucure de fiecare clipă, să o trăiască şi să o preţuiască aşa cum trebuie – şi să nu treacă nici o zi fără o porţie de râs sănătos: ar fi păcat!"

×