x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Alina Petrescu

Astăzi e ziua ta: Alina Petrescu

de Ramona Vintila    |    09 Iun 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta: Alina Petrescu

A fost jurnalist pentru EuroNews, a lucrat la TVR, a avut un contract de colaborare cu RRI (Radio România Internaţional), a fost editor prezentator la Antena 3, iar acum prezintă Observatorul Antenei 1. Alina Petrescu îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Îi urăm "La mulţi ani!".



"Mă gândesc unde să mă văd cu prietenii de ziua mea. Până acum am schimbat vreo patru locaţii. Dar cred că tocmai am găsit ideea salvatoare. Nu e acasă, dar e într-un loc unde mă simt ca acasă, foarte cald şi ţinut de nişte oameni tare simpatici. În rest, nu-mi voi ocupa timpul cu nimic special. Business as usual.
Începutul carierei mele a fost o împletitură foarte interesantă între două domenii care îmi plăceau. Primul, limbile străine. Al doilea, presa în general. TVR Internaţional tocmai lansa un jurnal în limba engleză, unde am devenit redactor, proaspăt absolvent de engleză-franceză fiind. A fost începutul. De acolo am ajuns la secţia de ştiri externe a TVR 1.

De-a lungul timpului am învăţat că nu trebuie să renunţi la lucrurile în care crezi, dar trebuie să ştii să-ţi adaptezi ritmul la mersul lumii. Sau să inventezi un ritm nou. Că trebuie să-ţi placă ceea ce faci - altfel, mai bine te retragi. Am învăţat şi arta controlului de sine în faţa minciunii sfruntate şi repetate pe care ţi-o serveşte Politicianul. Bine, recunosc, aici încă n-am trecut clasa, mai am mult de învăţat la capitolul ăsta.

Televiziunea e o înlănţuire de împliniri şi dezamăgiri. Cea mai mare împlinire este aceea că sunt oameni, dincolo de ecran, care te consideră suficient de credibil încât să asculte ce le povesteşti tu acolo. Adică... mie îmi place oricum să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în lume, dar faptul că alţii vor să afle de la mine ce se întâmplă în lume nu e de ici, de colo. Dezamăgirile... câteva, dar mărunte. Legate de oameni, de dorinţe. Mi-aş fi dorit, de exemplu, să fiu în State la alegerile din 2008. N-a fost să fie.

Cele mai neplăcute momente în direct le-am trăit în timpul campaniilor electorale. Atunci, politicienii îşi pierd argumentele, de multe ori, şi se rezumă la atacuri la persoană. E greu să te controlezi, dar trebuie să o faci. În rest, am norocul să-mi placă ceea ce fac.
Marele eveniment pe care îl aştept ar fi să trăiesc într-un stat ce mă respectă pe mine, ca şi cetăţean. Sper să apuc acea zi.

Cât despre cele mai frumoase clipe pe care le-aş retrăi - ultimul week-end la Paris, dansul cu părinţii mei, în sufragerie, când eram mică şi crizele de râs alături de prieteni. Din fericire, nu-mi trebuie filme SF ca să le retrăiesc.
Mi-e dor de perioada în care mi se părea că lunile, săptămânile şi zilele până la ziua mea treceau foarte greu. Acum, aproape că mă ia prin surprindere când se face din nou 9 iunie."

×
Subiecte în articol: calendar