x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Angela Similea. "Cântecele mele îmi oglindesc viaţa"

Astăzi e ziua ta: Angela Similea. "Cântecele mele îmi oglindesc viaţa"

08 Iul 2012   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Angela Similea. "Cântecele mele îmi oglindesc viaţa"

O artista desavarsita, o doamna, o femeie eleganta, distinsa... Angela Similea implineste astazi 66 de ani. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!".

"In primul rand vreau sa va multumesc pentru ca v-ati gandit sa ma sarbatoriti astazi, sincer, nu m-am asteptat! De regula, nu prea sunt de acord cu interviurile, dar m-am gandit ca zilele trecute am fost invitata la lansarea unei enciclopedii a femeilor din Romania, a lui George Marcu, la Muzeul Satului. Am realizat ca asemenea momente, in tumultul de negativ pe care incercam sa-l depasim, fac pete de lumina, de culoare, benefice. Si atunci nu v-am refuzat, gandindu-ma ca cineva din generatia mai tanara ar putea sa se agate de munca si de daruirea mea de-a lungul a peste 40 de ani de cariera, iar cei care ma cunosc sa capete un zambet. Inceputul carierei mele a fost marcat de intalnirea cu profesorul meu de muzica, Marin Teofil, la liceu. El a considerat ca am ceva special, mi-a propus sa fiu solista corului liceului, apoi m-a luat de mana si m-a dus la George Grigoriu, la Ansamblul UTC-ului de atunci. Compozitorul George Grigoriu a spus ca am o voce foarte mare, ca am toate datele, mi-a spus ca trebuie sa muncesc si m-a trimis la lucru la cea mai buna profesoara de canto din acea perioada, doamna Florica Orascu. De acolo au inceput pregatirile, doamna Orascu avea un obicei extraordinar, aducea la clasa dumneaei compozitori, iar eu am avut norocul sa ma lansez in perioada in care erau cei mai talentati si mai minunati compozitori. Marius Teicu a fost, de altfel, profesor corepetitor al meu, Marcel Dragomir, Ion Cristinoiu si toata pleiada aceea extraordinara de compozitori talentati, dar si preocupati de a invata carte, muzica.

Trebuie sa stiti ca aflu si eu din diverse publicatii lucruri pe care nici eu nu le cunoasteam despre mine si raman intotdeauna uimita pana unde poate merge fantezia omului. Nu stiu daca oamenii trebuie sa stie suplimentar fata de adevarul si daruirea cu care am facut aceasta profesie, multumindu-i lui Dumnezeu astfel pentru darul Sau.

Sa fii artist in ziua de astazi inseamna o zona de umilinta si de neimplinire, dar pe care artistul adevarat o traverseaza cu fruntea sus, fiind legat de Divinitate prin talentul pe care l-a primit.

Cred ca tot ceea ce am facut, cantecele mele oglindesc viata mea personala. Eu nefiind o persoana belicoasa, consider ca cei care m-au cunoscut pana acum stiu pana unde este adevarul si de unde nu mai este.

In ultimii doi ani m-am ocupat mai mult de introspectie, daca se mai poate face asta la varsta mea sau poate acum se face mai mult. Astfel ca am avut mai putine spectacole, intalnirile sunt destul de rare, dar intensitatea intalnirii este atat de puternica, incat compenseaza. Vara aceasta nu stiu daca voi avea spectacole, numai casa de productie cu care lucrez si colegul meu Ovidiu Komornyik stiu ce urmeaza, eu ma ocup de lucrurile mai domestice, ca sa spun asa. Am o nepoata la mine, vom pleca in concediu, undeva unde n-am mai fost, este surpriza, nu pot sa va spun dumneavoastra, pentru ca astfel va afla si ea. Sunt foarte fericita de ce domnisoara a intrat in casa mea, ea are 15 ani si, iesind cu ea pe strada, oamenii intorc privirea, de data asta, dupa ea si sunt deosebit de fericita pentru acest fapt, pentru ca este un copil bun, cuminte, o fata deosebit de frumoasa, e harnica, face sport si ii multumesc lui Dumnezeu pentru darurile pe care le-a primit. Regret ca nepotul meu nu a venit vara aceasta, dar cu siguranta ne vom vedea in toamna, pentru ca voi merge eu la ei. In luna august incep sa lucrez pentru album, cred ca voi fugi cateva zile la munte, pentru ca iubesc foarte mult muntele, si asa s-a dus vara.

In incheiere va marturisesc ca imi doresc ca aceasta natiune sa scape de agresiunea la care este supusa, pentru ca am ajuns mai bolnavi decat eram si e pacat, la cata inteligenta si frumusete pe metru patrat exista in Romania. Sa ne ajute Dumnezeu sa avem inspiratia sa ii putem alege pe cei potriviti dintre cei care doresc a ne conduce.

Vreau sa transmit «La multi ani!» cu deosebita prietenie si admiratie colegilor mei nascuti astazi, Mirabela Dauer, Margareta Paslaru si Daniel Iordachioaie si, de asemenea, tuturor celor nascuti in luna iulie, este o luna deosebit de productiva in materie de artisti."

×