x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Cezara Dafinescu!

Astăzi e ziua ta... Cezara Dafinescu!

de Ramona Vintila    |    03 Aug 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Cezara Dafinescu!
Sursa foto: Arhiva personală/

"Cu inconştienţa vârstei, mă grăbeam..."



A iubit de când se ştie arta. Trăirile sale se manifestau prin balet, prin artă în general... I-ar fi plăcut să şi scrie şi poate chiar o să o facă. Încă din clasa întâi recita poezii. Le alegea pe cele mai triste, de plângeau mamele, bunicile, până şi copiii. O mare doamnă a teatrului şi filmului românesc, Cezara Dafinescu îşi sărbătoreşte mâine ziua de naştere. Îi urăm "La mulţi ani!".

Teatrul este doua sa natură. Pentru această meserie ai nevoie de multă seriozitate şi cultură, de literatură şi conştiinciozitate... de pasiune. Sunt recomandările pe care apreciata actriţă le face tinerilor actori. "Este regretabil că nu au habar de multe lucruri din teatru, de nume mari ale scenei. Trebuie să fie conştienţi că actoria nu a început şi nici nu se termină cu ei. Pe vremea mea era mai multă pasiune pentru această meserie. Acum, primul lucru pe care îl întreabă tânărul actor este: «Ce gaj am?!». Ar trebui să realizeze că niciodată nu ajungi la perfecţiune."

Pentru marea actriţă, fiecare rol înseamnă un nou început. Are peste 40 de filme şi aceleaşi emoţii la fiecare nou rol. Se pregăteşte cu aceeaşi seriozitate şi consideră că acela este primul film pe care-l face. "Când suntem foarte tineri, credem că totul ni se cuvine şi trăim cu intensitate viaţa fără să punem mare preţ pe ceea ce ne înconjoară! Dorim să treacă timpul mai repede... să putem ajunge la certitudini! Îmi aduc aminte cât de nerăbdătoare eram să termin facultatea, să mă angajez la un teatru... să fac filme... multe filme şi să interpretez multe şi variate roluri... Apoi, mamă fiind, doream ca fetiţa mea, raza mea de soare, să crească repede, să meargă la şcoală, la facultate... să se căsătorească... să-mi facă nepoţi... şi totul dacă se putea repede! Şi anii au trecut pe nesimţite cu bune şi rele, iar eu mă grăbeam... mă grăbeam să ajung undeva... să realizez ceva! Cu inconştienţa vârstei, mă grăbeam!!! Dar iată că vine un moment în viaţa fiecăruia dintre noi când învăţăm să ne bucurăm de lucrurile frumoase şi simple care ni se întâmplă în fiecare zi!! Ne bucurăm de un răsărit de soare, simţim mireasma florilor, ne aruncăm în valurile înspumate, ne lăsăm mângâiaţi de o ploaie caldă de vară... Încercăm abia acum, cu dispera-re, să încetinim scurgerea vremii!!!!!!

Dar cel mai tare ne bucurăm de un umăr de prieten... de zâmbetul şi privirea unui om drag!!! Vă mulţumesc pentru faptul că în fiecare an, de ziua mea, mă faceţi să mă simt iubită, apreciată. Să simt că cineva se gândeşte la mine...! Aş dori să fiu sănătoasă şi în anul ce vine, ca la rândul meu să vă ofer dumneavoastră - publicul meu - aceeaşi dragoste cu care mă înconjuraţi de atâţia ani!!!!"

×
Subiecte în articol: calendar astăzi e ziua ta...