x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Conf. Dr. Horaţiu Moldovan

Astăzi e ziua ta: Conf. Dr. Horaţiu Moldovan

de Ramona Vintila    |    29 Noi 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Conf. Dr. Horaţiu Moldovan

Conferentiar doctor Horatiu Moldovan, doctor in stiinte medicale, seful Sectiei de Chirurgie Cardiovasculara a Institutului de urgenta pentru Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C.C. Iliescu' implineste astazi 49 de ani. La multi ani!

"Operez cu mare placere si pasiune. Chiar daca uneori este dificil si obositor'
"De cand am ales aceasta cariera - de chirurug cardiac - adica acum 24 de ani, aniversarea zilei mele de nastere ma surprinde de fiecare data intr-o febrila activitate. Nu stiu de ce inainte de sarbatori lucrurile se aglomereaza terbil. Anul acesta nu se dezminte, fata de anii precedenti am extins activitatea operatorie si metodologica si la Constanta ceea ce presupune un drum pe autostrada... Fac eforturi pentru a gasi cateva zile libere. Dar ma bucur ca pot lucra deoarece cel mai mult ma face sa sufar inactivitatea. Aceasta deoarece profesia mea imi produce o mare satisfactie. Operez cu mare placere si pasiune. Chiar daca uneori este dificil si obositor.

In Romania zilelor noastre viata este grea. Toate domeniile sufera. Sanatatea este subfinantata si organizata haotic. A face medicina de performanta este din ce in ce mai greu, uneori imposibil. Totusi locul unde eu practic - Institutul De Urgenta pentru Boli Cardiovasculare C. C. Iliescu, de la Institutul Clinic FUNDENI - este probabil spitalul cel mai performant din tara, Nava Amiral a medicinei romanesti, cum i s-a spus la un moment dat, cu o mandrie pe care o consider justificata. Existenta acestui spital se datoreaza maestrilor mei care i-au dat nastere si carora le pastrez o reala recunostinta, cat si colegilor mei care astazi il fac sa functioneze la cele mai ridicate standarde.

La 49 de ani ma apropii de momentul cand voi schimba prefixul. Ma bucur ca sunt sanatos si ii multumesc lui Dumnezeu pentru asta.

Incepe ultimul an al unei calendaristice tinereti. Peste 365 de zile voi pasi sper, spre un calendaristic debut al maturitatii ca sa nu spun mai mult. Privind in urma se vede o viata plina, foarte plina de realizari si satisfactii. Dar si de unele deziluzii si regrete. Am acumulat una din cele mai mari experiente in chirurgia cardiovasculara a adultului de la noi din tara raportat la generatia mea. Am alaturi familia mea, sotia mea, Angelica si fiica noastra, Laura care care este eleva in clasa a-III-a. Privesc insa inainte si vad ca au ramas de facut cel putin la fel de multe...
Existenta noastra este efemera. Exercitiul de imaginatie pe care il propuneti (o emisiune TV in 2111 despre mine) nu poate fi facut.

Oricum nu cred ca este ceva ce ar trebui ascuns. Daca ar trebui sa ma refer la ce ar fi de apreciat, ar fi doar apartenenta la aceasta generatie care a facut o munca de pionierat in aceasta specialitate.

Nu m-a intrebat nici un jurnalist cand ma gandesc sa ma opresc! Semn oare ca sunt inca tanar?
De la lumina si umbra celor 49 de ani am un gand - ca si anul trecut - pentru cei pe care Dumnezeu nu m-a ajutat sa ii pot ajuta la randul meu. Printre care si tatal meu.'

×