x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar ASTĂZI E ZIUA TA... Constantin Ionescu-Târgovişte

ASTĂZI E ZIUA TA... Constantin Ionescu-Târgovişte

de Ramona Vintila    |    11 Noi 2008   •   00:00
ASTĂZI E ZIUA TA... Constantin Ionescu-Târgovişte

"Nu sunt încă împlinit pe deplin..."
Chiar astăzi, de ziua sa, se desfăşoară a 18-a sesiune ştiinţifică a Institutului Paulescu pe care domnia sa a iniţiat-o cu mai bine de 10 ani în urmă. Profesor universitar doctor Constantin Ionescu-Târgovişte, director al Institutului de Diabet N.C. Paulescu din Bucureşti, împlineşte astăzi 71 de ani. La mulţi ani!



"M-am gândit să nu treacă ziua asta fără să mai fac un lucru important pentru o idee pe care o urmăresc de multă vreme. Singura mea preocupare de acum este să caut cauza primară a diabetului zaharat. Medicina s-a schimbat foarte mult în latura ei teoretică şi mai ales medicina biologică şi moleculară, care nu existau la vremea la care eu învăţam în Facultatea de Medicină.

Primul lucru pe care trebuie să-l ai ca medic este acea chemare... este o meserie pe care dacă vrei să o faci te absoarbe în întregime. Să nu caute recunoaştere materială niciodată, să facă bine tuturor cărora le poate face bine, şi recunoaşterea va veni într-un fel sau altul fără ca ea să fie urmărită. Niciodată în viaţă să nu condiţioneze un act medical indiferent de care ar fi acela. Întotdeauna le-am spus studenţilor mei că munca cinstită de zi cu zi este singura investiţie pe care merită să o faci şi că oricum mai devreme sau mai târziu ea va fi răsplătită într-o formă sau alta.

Două mari satisfacţii mi le-a adus cariera. Mă refer la salvarea de la moarte a unor oameni care ştiu sigur că ar fi murit în maximum o jumătate de oră, dacă nu aş fi fost atunci acolo. Este un lucru pe care nu-l poţi uita niciodată, mai ales dacă urmăreşti viaţa unui copil pe care l-ai salvat şi el s-a realizat, a ajuns la o viaţă matură, are o familie, şi ştii că acest lucru se datorează şi faptului că tu ai fost acolo în momentul acela crucial, când poate că mai rămânea foarte puţin timp din viaţa lui. Intervenţia la timp este satisfacţia cea mai mare pe care o poate avea un medic. A doua sursă de satisfacţie a fost cea ştiinţifică, atunci când am reuşit să observ ceva care nu fusese observat înainte, şi mai ales să dezvolt un concept care nu exista şi care acum cred că este cel corect. Fără să exagerez, îmi doresc ca acest concept să influenţeze, dacă nu pe plan internaţional, cel puţin pe plan naţional această ştiinţă a diabetologiei.

Pe adolescentul Constantin Ionescu-Târgovişte l-aş sfătui acum să continue ce a învăţat în tinereţea lui şi să-şi urmeze până la sfârşitul vieţii obiectivele pe care le are. Eu şi acum consider că nu sunt încă împlinit pe deplin. Mai am multe planuri pe care urmează să le îndeplinesc. Mai cred că un om trăieşte atâta vreme cât mai are misiuni pe care trebuie să le îndeplinească.

În rest... Îmi doresc să mă ţină Dumnezeu sănătos şi întreg la minte şi să-mi dea răgazul să duc până la sfârşit planurile pe care le mai am de îndeplinit."

×
Subiecte în articol: calendar