x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Constantin Ionescu-Tîrgovişte

Astăzi e ziua ta, Constantin Ionescu-Tîrgovişte

de Ramona Vintila    |    11 Noi 2014   •   00:58
Astăzi e ziua ta, Constantin Ionescu-Tîrgovişte
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR/Agerpres

Cel mai cunoscut medic diabetolog român, om de ştiinţă de renume mondial, prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgovişte împlineşte astăzi 77 de ani. La mulţi ani!

“Singurul lucru care niciodată nu înşală este munca”
“Este o vorbă din popor care sună aşa , poate că acest proverb a fost important pe când eram copil de 2-3 ani. Într-una din zile, o vecină de pe stradă noastră m-a văzut în braţele unei ţigănci în capul străzii, moment în care a spus: <ăsta-i copilul domnului Nae Ionescu>. Tânăra ţigancă m-a lăsat jos şi m-a adus de mână acasă. Personal nu-mi amintesc nimic de acest episod, dar, poate, dacă ţiganca ar fi plecat cu mine probabil că cineva ar mai fi scris o nouă operetă . Acesta este, într-adevăr, un noroc. Nu cred că am mai avut parte de alte asemenea întâmplări ulterior sau poate, nu întâmplător, am câştigat aproape toate luptele pe care a trebuit să le dau cu duşmani puternici, fără a răspunde la atacurile lor cu aceleaşi arme. Singura mea armă a fost cea a muncii cinstite şi .

Viaţa însăşi, omul, fiecare dintre noi în parte este un miracol irepetabil. Miliardele de oameni care au trăit înainte de noi, miliardele de oameni care trăiesc în prezent şi cei care se vor naşte de acum înainte, fiecare reprezintă un unicat şi implicit un miracol. Chiar şi în cazul gemenilor zişi (univitelini), aparent pot să semene între ei, dar în realitate sunt diferiţi din multe puncte de vedere şi uneori au destine cu totul diferite. Să înţelegi că tu eşti un unicat, dispunând de toate potenţialităţile este un lucru pe care puţini îl înţeleg, iar copilul mic nu are această aptitudine. Geniile precoce precum Mozart sunt rare. La polul opus există marea majoritate a oamenilor care nu şi-au pus niciodată problema unicităţii lor şi mai ales a menirii lor terestre. Există şi persoane care şi-au înţeles menirea după ce au trecut printr-o situaţie extremă, aşa cum s-a întâmplat cu înţeleptul Steinhardt, care după închisoare a scris acea capodoperă, . Aşa că, revelaţia unicităţii tale atunci când vine, nu poate fi prea târziu. Undeva în Biblie scrie: . Prin aceasta ni se atrage atenţia că omul este singura vieţuitoare capabilă . Să facă ceea ce alţii, înaintea sa, nu au făcut. Compozitorii sau pictorii, poeţii şi scriitorii, oamenii de ştiinţă, fiecare dintre ei poate crea ceva ce înainte nu exista. Genii asemănătoare sunt ciobanii care sau ţăranii care ştiu să cultive pământul simţindu-i vibraţia anotimpurilor fără să asculte emisiunea despre vreme. Este adevărat că în prezent mulţi o ascultă, dar uneori dau din cap şi zic .

Există însă şi un revers al medaliei: unii oameni trufaşi, care se iubesc mai mult pe ei şi fac totul ca să obţină puterea, care sfidează legile naturale, trădează uşor, mint fără să clipească, se fac prieteni cu dracul până trec puntea, în fine, adevărate , care sunt uneori intelegenţi, dar îşi folosesc inteligenţa nu spre binele celorlalţi, ci strict pentru propriul lor bine. Ei n-au timp de , întrucât timpul lor este ocupat pentru aranjamente de culise. În societate au şi ei rolul lor şi la un moment dat, când se trezesc la realitate, pot deveni oameni de treabă.

Evident că există momente de răscruce în viaţa unui om, când el trebuie să ia o decizie care îl va duce către nord sau către sud, către dreapta sau către stânga. La 7-8 ani un preot adevărat, nu din cei care se găsesc pe toate drumurile m-a întrebat: , , am răspuns eu prompt, fără să ştiu de ce. Ulterior când mai revenea pe la noi mă întreba zâmbitor: . Când trecusem deja de 12 ani a adăugat: . Ca medic, primul lucru pe care trebuie să-l înţelegi este sufletul pacientului, starea lui de spirit, modul său de gândire, îţi va fi apoi mai uşor să-i uşurezi şi suferinţele trupeşti.

Momente de răscruce în viaţa mea au mai fost. Pentru a scăpa de mine, un şef al meu, bine înfipt în politică indiferent de anotimpuri, mi-a propus să mă director general la geriatrie! Domeniu nu lipsit de importanţă şi de interes, dar care nu avea nimic a face cu investiţia pe care o făcusem în studiul diabetului. Am simţit atunci ce înseamnă ori/ori! Uitându-mă pe fereastra secretariatului, am stat o clipă şi m-am gândit ce ar putea să mi se facă dacă refuz? În cel mai rău caz, să mi se ofere o ceaşcă cu cafea având otravă în ea. Nu cred că am greşit, deşi nu mi-am putut imagina că o fiinţă poate fi atât de malefică. Am trecut atunci printr-o experienţă de viaţă de un mare dramatism, pe care va trebui să o evoc cândva, întrucât ar putea fi utilă pentru generaţiile viitoare de medici. Oricum din această luptă am rămas cu convingerea că .

Am avut o copilărie fericită, o adolescenţă poetică (mă vedeam a fi poet) şi pentru a-mi netezi cărarea l-am învăţat pe Eminescu pe de rost, din scoarţă în scoarţă. Evident ediţia cunoscută întocmită de Titu Maiorescu. Studenţia petrecută la o mansardă pe strada Doctor Demostene, nr 34, a fost o dăruire totală pentru a înţelege , cel sănătos şi cel bolnav, dincolo de carnea şi oasele lui. Momentele de repaos le petreceam la operă sau prin muzee şi anticariate. Lipsit de am susţinut numeroase concursuri până am ajuns acolo unde m-a împins Destinul. Fiecare concurs a însemnat îmbogăţirea bagajului de cunoştiinţe, de care este total lipsit cel care se bazează pe aranjamentele care îi facilitează intrarea într-o instituţie de învăţământ sau de cercetare.

Cred în munca cinstită şi în dăruirea totală pentru domeniul pe care ţi l-ai ales. Consider că singurul lucru care niciodată nu înşală este munca. Este singura care poate să-ţi păstreze tinereţea şi să-ţi ţină neuronii activi.

În prezent mai am două proiecte importante. Primul să descopăr şi cred că m-am apropiat mult de ea, oricum mult mai mult decât au reuşit să o facă alţii. A doua, să asist la recunoaşterea plenară a priorităţii absolute a lui Paulescu în descoperirea insulinei, care sper să fie omagiată aşa cum se cade, în Aula Academiei Române pe 31 august 2021, într-o reuniune a reprezentanţilor tuturor ţărilor europene, întrucât această descoperire, inclusiv numele de insulină, este rezultatul unor cercetări făcute în Europa, în Anglia, în Franţa, în Germania, în Belgia şi evident în România.

Mă asociez celor tineri care după 16 noiembrie vor să vadă o nouă Românie, în care actualul premier să-şi continue ceea ce a început, având la Cotroceni nu un duşman, ci un partener capabil să-i facă pe oameni să înţeleagă ce înseamnă . Ar fi, cred eu, cea mai bună soluţie care ar împlini visul pe care îl am, acela ca în anul 2021, la centenarul descoperirii insulinei, România să fie pe locul 7 ca forţă economică în Europa.”

×