Europarlamentar, vicepreşedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, vicepreşedinte PSD, Corina Creţu împlineşte astăzi 47 de ani. La mulţi ani!
“Marea schimbare de care are nevoie România este redescoperirea solidarităţii umane”
Crede că ţara noastră este pe drumul cel bun
“Trăiesc cu bucurii, vise, împliniri şi temeri ca orice alt român. Chiar dacă lumea noastră, a politicienilor, este departe de a fi liniştită, încerc să împac viaţa de familie cu obligaţiile şi responsabilităţile pe care mi le-am asumat în plan public. Ma consider însă norocoasă din acest punct de vedere fiindcă am o familie frumoasă care mă înţelege şi împreună reuşim să îmbinăm cu succes cele două planuri ale existenţei mele. În acest an, de ziua mea, voi fi la Bruxelles, deoarece am început deja activitatea, în cadrul Parlamentului European. Mă bucur că Ovidiu, soţul meu, va fi alături de mine.
Cred că România este pe drumul cel bun. Avem parte de o guvernare responsabilă care a reuşit să redea românilor demnitatea şi drepturile de bază şi mă refer aici în mod special la reîntregirea pensiilor şi a salariilor. Dacă ar fi să definesc etapa prin care trece politica românească acum, aş spune că asistăm la o perioadă în care românii au înţeles că, prin votul lor, au puterea să îşi decidă viitorul, alegând să voteze acei politicieni responsabili şi oneşti, capabili să le reprezinte interesele. În plus, ceea ce mă bucură în mod deosebit este faptul că tot mai mulţi tineri îşi doresc să se implice atât în actul de guvernare cât şi în activitatea de partid. În opinia mea generaţiile de politicieni nu trebuie să se excludă. Din contră. Eu cred că trebuie să fim suficient de înţelepţi pentru a îmbina cu succes experienţa şi înţelepciunea politicienilor seniori cu exuberanţa şi determinarea celor tineri. Avem nevoie unii de alţii.
Fiecare guvernare a adus atât lucruri bune cât şi mai puţin bune. Dacă suntem oneşti cu noi, România s-a schimbat mult în bine. Ca om de stânga, cred că principala noastră misiune rămâne aceea de a face societatea românească mai echitabilă, să combatem sărăcia, şomajul, abandonul şcolar dar şi inegalitatea şanselor. Poate că puteam beneficia mai mult de oportunităţile oferite de statutul nostru, de ţară membră a UE şi a NATO. Nu am reuşit cum ne-am fi dorit, pentru că, în ultimul 10 ani, politicienii care ne-au condus au uitat ceva esenţial: o societate consensuală este mai prosperă, mai eficientă şi mai bine guvernată decât una conflictuală. Din păcate, noi, românii, am avut parte de un deceniu de conflicte permanente în politică cu consecinţe imediate şi vizibile în societate. Marea schimbare de care are nevoie România este redescoperirea solidarităţii umane şi a rolului vital pe care îl avem în societate, fiecare dintre noi.
Pentru mine politica reprezintă un instrument esenţial al oricărei democraţii consolidate. Orice persoană care în viaţa de zi cu zi, acasă sau în societate, ţine la valori elementare precum bunul simţ, respectul de sine, pentru familie şi cei din jur nu poate să fie altfel doar pentru că, la un moment dat, a devenit politican. Din punctul meu de vedere, puterea pe care o poţi avea, la un moment dat, ca om politic, trebuie să reprezinte în primul rând o oportunitate de a face bine la o scară mai mare, de a-i ajuta pe cei vulnerabili, de a-ţi aduce contribuţia personală la binele societăţii din care faci parte.
Da, bineînţeles că există prietenie şi între politicieni. Dincolo de interesele noastre, această valoare trebuie evidenţiată mai mult, să descoperim mai degrabă ceea ce ne leagă, să lucrăm împreună pentru binele comun. Competiţia profesională şi prietenia sunt două valori care se completează una pe alta, nu se exclud.”