x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta...:" Cornel Todea

"Astăzi e ziua ta...:" Cornel Todea

de Ramona Vintila    |    18 Noi 2008   •   00:00
"Astăzi e ziua ta...:" Cornel Todea

Reputatul regizor director al Teatrului "Ion Creangă", maestrul Cornel Todea, împlineşte astăzi 73 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".



"Chiar astăzi va avea loc premiera unui spectacol foarte provocator. Un «Don Juan» la Teatrul Naţional din Craiova. Acolo mă voi afla, într-o poziţie care îmi face plăcere. Aşa a fost să fie! Ceea ce spune că pactul meu cu teatrul este un pact de prietenie permanentă. Mărturisesc că regia a fost o provocare pe care am traversat-o în dialog cu părinţii mei, care îmi propuneau să fac ceva. Am avut noroc fiindcă am debutat având ca profesor pe Marieta Sadova, o extraordinară personalitate. Altminteri, este o meserie care are un mare avantaj. O meserie a începuturilor permanente. Niciodată nu poţi fi sigur că ai încheiat un program cu tine însuţi... are un farmec grozav. Am avut o şansă extraordinară şi în ceea ce priveşte colaborarea cu actori. I-am avut partener pe George Constantin, pe Fory Etterle şi, lăsând la o parte această despărţire brutală, dramatică, pe Ştefan Iordache. Pot spune cu mândrie că în spectacolele pe care le fac mai apare şi câte un nume de tânăr care în momentul acela face primii paşi spre actorie.
Studenţii mei, tinerii mei colegi trebuie să fie convinşi că trebuie să-şi asume propriul destin. Să ai şansa de a avea talent este bine, dar trebuie să ai şi talentul de a avea şansă. Iar şansa este o persoană pe care dacă nu o cultivi, nu te preocupi să-i vii în întâmpinare, te ignoră.
Senzaţională mi se pare clipa în care primesc aprecieri din partea publicului. Eu am un statut special de ani întregi, sunt şi regizor, şi conducătorul instituţiei în care am o întâlnire zilnică cu cel mai frumos public: tinerii, copiii. Sunt cel mai generos şi intransigent public cu putinţă. Nu ştiu dacă mare parte îmi cunosc măcar numele, dar dialogul cu ei este o mare sărbătoare…  o naivitate asociată cu o bună credinţă absolută şi cu o lipsă de convenienţă. Întotdeauna există sentimentul că, dacă mai erau timp, energie, vibraţie, inteligenţă, lucrurile ar mai fi căpătat un plus de farmec. Am avut deseori bucuria ca spectacolele mele să se întâlnească cu publicul şi să stârnească aplauze furtunoase. Îmi amintesc de două spectacole făcute cu marele Ştefan Iordache: «Prinţul negru» la Nottara şi «Ecaterina cea Mare» la Naţional, ultimul spectacol al lui Ştefan. Nu pot să afirm că am avut momente lipsite de izbândă, pentru că s-ar putea să-i ofensez pe cei care mi-au fost parteneri în momentul acela. În orice caz, la vârsta asta, îmi rezerv şansa de a atinge perfecţiunea.
Îmi doresc un nou succes, un nou spectacol, bucuria de a trăi cât mai des în compania unor personaje fabuloase care sunt cei doi nepoţi ai mei, să pot sta mai des de vorbă cu copiii mei, cu soţia mea. Din păcate, nu am conac la ţară, să mă retrag, să stau în compania lecturilor…"

×
Subiecte în articol: calendar