x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Corneliu Leu

Astăzi e ziua ta: Corneliu Leu

de Ramona Vintila    |    21 Iul 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta: Corneliu Leu
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Remarcabilul om de cultură Corneliu Leu împlineşte astăzi 78 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".



"Fiind un optimist, mă consolez cu gândul că am glumit destul şi de abia la vârsta asta am ajuns să renunţ la umor. Dar, pretinzându-mă şi destul de lucid, îmi dau seama că nici semn de glorie acesta nu este. Din păcate, nu e vorba numai de mica glorie pe care mi-am făcut-o prin perseverenta mea rubrică «În gura leului», unde îmi permiteam să glumesc pe seama tuturor stângăciilor, mânăriilor şi chiar escrocheriilor politice.

Ei bine, m-am trezit în faţa situaţiei de a nu-mi mai permite să glumesc. Şi, pe măsură ce ţara a început să numere guvernele Boc, iar noţiunea de Preşedinte al ei să se confunde cu persoana care-i minte şi îi înjură cetăţenii, am renunţat şi eu la glumeaţa mea rubrică, trăgându-mă de mânecă şi spunându-mi că lucrurile sunt grave, deoarece cu prostia şi reaua intenţie nu e de glumit. Ba chiar m-am admonestat şi mi-am atras atenţia că nu-i permis s-o duci aşa, într-o veselie, când te confrunţi cu nişte nechemaţi fatidici pentru societatea căreia şi tu te adresezi. E sacrificiul meu conştient, a cărui ofrandă sper să ajungă acolo unde trebuie şi să-i mântuiască Dumnezeu pe Români de o asemenea incapabilă golănie care-i guvernează.

Renunţ la glume şi nu-mi mai permit nici un fel de zâmbet, nici chiar cel cinic, în faţa grijilor şi tristeţii funciare aduse de ăştia! Am devenit mai egoist şi mi-am dăruit un nou roman pe care să-l pot oferi de ziua mea cititorilor. E un roman de meditaţie la bătrâneţe asupra stricăciunii vârstelor de mai înainte, se cheamă «Roma-Termini» şi, pentru a întâmpina graba cititorului de astăzi, nu este prea mare, făcând parte din acea categorie de cărţi la care lucrezi îndelungă vreme, tocmai ca să aibă pagini puţine. Da, îl ofer cititorilor, spunându-le că săptămâna aceasta îl pot prelua gratuit din «Vitrina editurii online» aflată la adresa de internet: www.cartesiarte.ro şi urându-le ca, până ce vor termina scurta lui lectură, să le vină vestea bună că au scăpat de duşmănoasa guvernare. Atunci, poate, vom fi capabili să ne reluăm zâmbetul.
Pentru că, superbul act de gândire care este ironia, nu se adresează decât celor care o merită!"

×
Subiecte în articol: special calendar observator