x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astazi e ziua ta"... Crina Mardare, la 50 de ani

"Astazi e ziua ta"... Crina Mardare, la 50 de ani

de Ramona Vintila    |    23 Oct 2007   •   00:00
"Astazi e ziua ta"... Crina Mardare, la 50 de ani
Sursa foto: DRAGOS ROBATZCHI/

O carte despre viaţa ei ar ieşi ceva haios, pentru că ar avea ce să povestească vizavi de cei zece ani petrecuţi in turnee, in afara graniţelor ţării. Fosta vocalistă a trupei Sfinx Experience, Crina Mardare, a implinit ieri 50 de ani.

"Sunt dependentă de muncă…"

O carte despre viaţa ei ar ieşi ceva haios, pentru că ar avea ce să povestească vizavi de cei zece ani petrecuţi in turnee, in afara graniţelor ţării. Fosta vocalistă a trupei Sfinx Experience, Crina Mardare, a implinit ieri 50 de ani.

"Cred că sunt dependentă de muncă. Cel puţin aşa sunt acum, la 50 de ani. Am avut o tinereţe mult prea frumoasă şi lipsită de probleme. Am căntat, am fost in turnee, am avut o superviaţă, şi acum muncesc cum ar fi trebuit să muncesc la tinereţe. In viaţă cred că este foarte important să faci ce-ţi place, oricăt de mult ar trebui să tragi pentru asta. In muzică am incercat să nu fiu comercială. Pe pămăntul ăsta nu există numai muzică comercială. Nu am făcut nici un sacrificiu pentru meseria mea. Pur şi simplu mi-am ales-o de cănd eram mică. Poate că atunci cănd eram mică mi s-a părut un sacrificiu, pentru că trebuia să studiez la pian sau să fac multe alte lucruri pe care copiii in mod normal nu le făceau. Nu poţi să ai rezultate dacă nu munceşti. Trebuie să exersezi tot timpul pentru a fi in formă. Meseria mea mi-a adus bucurii enorme. Am avut satisfacţii extraordinare, ca şi artist, pe scenă. Dezamăgiri au fost, dar mai mult din cauza perioadei pe care am traversat-o, pentru că am prins exact sfărşitul anilor ’70, inceputul anilor ’80, cănd incepuseră să se schimbe in rău toate lucrurile in Romănia. Era multă cenzură, nu se punea problema să arăţi bine. Trebuia să arăţi căt mai rău. Este un regret pentru că am fost o avangardistă, apropo de imagine. Mă felicit pentru că am insistat să fac ceea ce imi place, respectiv să continuu şi să mă perfecţionez, chiar şi la această vărstă, in meseria mea. Cred că pănă cănd o să mor o să am de invăţat de la adevăraţii muzicieni, cu care am fost şi sunt incă contemporană. Mă condamn pentru chestia asta tipică balanţei… se hotărăşte foarte greu.

Cred că cea mai mare realizare a mea vizavi de această meserie a fost perioada SfinxExperience, cele două albume pe care le-am făcut şi şcoala de muzică pe care am infiinţat-o acum doi ani. Regret că nu mai sunt atăt de tănără şi că trăiesc intr-o societate in care, din păcate, ca şi artist, la 50 de ani eşti bătrăn. Imi pare rău că nu am apucat să cănt pe nişte scene alături de artişti care mi-au fost modele in viaţă. Mi-aş fi dorit să fi venit Revoluţia mult mai devreme, şi eu să mă duc la un casting pentru back-ingul lui Sting şi să fac parte din back-ingul lui măcar un turneu.

Sunt genul care nu-şi doreşte nimic special pentru sine. In schimb, imi doresc foarte mult ca părinţii mei să trăiască veşnic. Este singura mea dorinţă. Ştiu că este imposibil, dar aş vrea să-i ţină Dumnezeu in viaţă căt mai mult."

Tinereţe…

"Cred că, atăta timp căt un om se păstrează tănăr spiritual, anii nu inseamnă nimic. Pot să insemne fizic, dar sufletul poate rămăne veşnic tănăr, dacă ştii cum să ţi-l educi"

Crina Mardare profesor de canto şi muzică

×
Subiecte în articol: calendar