Radacinile sale sunt in dulcele targ al Iesilor. Are foarte multa rabdare. Minutios? Da. Foarte. Siguranta de sine este realmente necesara, pentru ca a fi sigur pe tine nu inseamna neaparat ca esti arogant. Nici de falsa modestie nu poate fi vorba. Regizorul Cristian Mungiu implineste astazi 44 de ani. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!'
Cristian Mungiu este o persoana temperata, care incearca sa fie pregatita pentru orice. Entuziasmele sale sunt si ele temperate. A dat la Medicina trei ani la rand, dar calea sa era alta. A fost profesor, apoi redactor la cateva publicatii, a lucrat in radio si televiziune si, nu in ultimul rand, a scris proza scurta. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii "Al.I Cuza' din Iasi, in 1993, si Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, in 1998. A debutat in lungmetraj cu "Occident', care a avut premiera in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de la Cannes, in 2002.
Controversele sunt constructive, spune o vorba veche. Asa s-a intamplat si cu premiul obtinut de Cristian Mungiu la Cannes, in 2007, pentru pelicula "4 luni, 3 saptamani si 2 zile'. A creat controverse, ceea ce nu a dus decat la alte proiecte. Dupa Liviu Ciulei, cu "Padurea spanzuratilor' din 1965, nici un alt regizor roman nu a mai adus ravnitul premiu Palme d'Or in tara. "Dupa dealuri' este cel de-al treilea lungmetraj al sau in calitate de scenarist si regizor si spune povestea a doua fete care au crescut impreuna si care se reintalnesc dupa cativa ani de despartire.
"Dupa dealuri' de Cristian Mungiu va fi cel mai lung film din Competitia Oficiala a celei de-a 65-a editii a Festivalului de la Cannes. Implicarea regizorului in problematicile acute ale lumii contemporane este o preocupare de capatai, o reala nevoie de angajare constienta, o intelegere superioara a oportunitatii artei in viata comunitatii. Talentul exista in natura omului, in structura lui extrem de complexa si fiecare il descoperim prin inclinatia spre care, aproape inexplicabil, ne simtim atrasi. Dar talentul, practic, nu e suficient. "Daca esti nevricos si nu stii vorbi cu oamenii, stai acasa si scrii scenarii pe care intr-o buna zi, poate... cine stie.
E adevarat ca tot timpul iti trebuie si un pic de noroc, dar in meseria asta, pe langa talent iti mai trebuie foarte multa diplomatie, in orice caz nervi de otel. Ca regizor, la inceput de drum ai in fata ta oameni care trebuie convinsi ca esti talentat ca sa-ti dea bani, oameni care trebuie convinsi sa lucreze cu tine pentru ca esti de viitor, oameni care trebuie sa fie convinsi sa joace pentru tine pentru ca rolurile sunt bune', marturiseste regizorul. Cum traieste Cristian Mungiu aceste vremuri? Ce ii ocupa timpul in aceasta perioada? "Lucrez sa termin «Dupa dealuri», filmul care a fost selectionat la Cannes'. Ce ar trebui sa stie oamenii despre Cristian Mungiu si nu stiu inca? "Regizorilor trebuie sa le vezi filmele si atat'. O zi din viata lui Cristian Mungiu?
"Dimineata duc copilul la scoala dupa care ma duc la birou, la filmare sau la montaj. In perioadele de promovare calatoresc mult pentru lansarile filmului in diverse tari, iar intre filme lucrez din cand in cand reclame'. Cele mai importante lucruri in viata? "Nu stiu – sa faci lucruri care-ti fac placere, sa nu faci rau. Imi pare bine ca am copii – imi pare rau ca am pierdut prea multa vreme cu lucruri neimportante.' Ce i-ar placea sa cunoasca despre regizorul Cristian Mungiu generatiile care vin? Ce le transmite in aceasta zi celor care il iubesc? "Multa sanatate. Si sa nu iubeasca pe nimeni prea mult fara sa-l cunoasca'.