x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...”: Cristian Ţopescu

“Astăzi e ziua ta...”: Cristian Ţopescu

de Ramona Vintila    |    26 Mar 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...”: Cristian Ţopescu
Sursa foto: Victor Stroe/

“Pasiunea este prima con­diţie în absolut orice mese­rie. Dacă o faci cu plăcere, cu pasiune, o faci bine. Dacă o faci formal, funcţio­năreşte, nu o faci bine”. Cristian Ţopescu împlineşte astăzi 71 de ani.

“Pasiunea este prima con­diţie în absolut orice mese­rie. Dacă o faci cu plăcere, cu pasiune, o faci bine. Dacă o faci formal, funcţio­năreşte, nu o faci bine”. Cristian Ţopescu împlineşte astăzi 71 de ani.

 

“Viaţa nu poate fi întoarsă înapoi chiar dacă afară miroase a primă­vară. Omul poartă în acelaşi timp vârsta cronologică, cea biologică şi cea psihologică. Vârsta cronologică este reprezentată de numărul de ani măsuraţi calendaristic de la naştere, cea biologică este dată de uzura corpului, vârsta psihologică desemnea­ză cât de bătrâni sau tineri se simt oa­menii. Eu nu mă simt bătrân şi copleşit de viaţă. Am încă multă pu­te­re fizică şi intelectuală, pentru că sunt permanent în activitate. Am amintiri profesionale frumoase, am trei copii frumoşi şi inteligenţi, deci am sentimente de împlinire, de sigu­ranţă şi de stabilitate. Dragostea pentru copiii mei, pentru actuala mea familie, în care micul Sebastian de zece ani este factorul energizant, mă motivează în tot ceea ce fac. Lec­ţia dragostei, a omeniei am în­văţat-o mai întâi de-acasă, de la părinţi, apoi din şcoală şi din facultate. Nu am uitat-o şi o transmit mai departe. Într-o societate, în care vechile re­pere morale se pierd în neant, mă strădu­iesc să rămân consecvent nu atât faţă de anumite persoane, cât faţă de anumite principii.

Am revenit după mai mulţi ani în peisajul audiovizual prin emisiunea săptămânală «Meciul Ideilor» de la TVR Cultural, pentru că importanţa presei scrise se diminuează în socie­tatea modernă. Sigur că nu voi ieşi din limitele competenţei mele. Mă voi pronunţa în continuare doar cu referire la problemele sportului, res­pectându-mi deviza profesională – să cred ceea ce spun şi să spun ceea ce cred. Ştiu că nimic important nu se realizează uşor. Totul este să nu te sperie obstacolele, să nu te sperie nimic. Singurele arme pe frontul vieţii sunt liniştea, calmul în orice situaţie şi simţul umorului. Astfel îmi păstrez sănătatea şi bucuria de a trăi, care înseamnă, după părerea mea, a iubi, a învăţa, a admira, a spera şi a face bine.

Niciodată nu am fost tentat de politică. După 1990 se adunaseră în Piaţa Universităţii câţiva binevoitori care strân­geau semnături ca să de­vin mi­nis­trul Sportului. Când i-am întâlnit i-am adus cu picioarele pe pământ, spunându-le că pasiunea mea este comentariul sportiv şi că nu există nic­ăieri în lume un ministru care să fie şi comentator sportiv. Oamenii erau bine intenţionaţi, dar eu nu sunt făcut pentru aşa ceva.

Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat prilejul să fac lucruri care mi-au plăcut. Dacă îmi reproşez ceva, este ceea ce-şi reproşează mulţi profesionişti în diferite meserii. Mă refer la timpul acordat familiei. A fost ciuntit din cauza pasiunii pentru profesiunea mea. Acesta este unul dintre motivele pentru care mă aflu la a treia şi ultima căsnicie.”

 

Abnegaţie

“Nu, nu mi s-ar potrivi altfel de emisiuni în afara celor sportive. Am simţul măsurii şi nu mă aventurez în domenii pe care nu le stăpânesc. Sportul a fost, este şi va rămâne viaţa mea. E un domeniu în care sper că am dovedit că mă pricep...”

Cristian Ţopescu

×
Subiecte în articol: calendar