x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Dan Coliţă!

Astăzi e ziua ta... Dan Coliţă!

de Roxana Vintila    |    17 Sep 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Dan Coliţă!
Sursa foto: Romeo Raicu/

"Un medic trebuie să lucreze foarte mult pentru a putea fi util pacienţilor săi. Oamenii îşi încredinţează soarta în mâinile doctorului, care nu are voie nici să greşească, nici să trişeze. Cea mai mare greşeală pentru un doctor este suficienţa. Niciodată nu ajungi să ştii tot", spunea profesor doctor Dan Coliţă. Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din cadrul Institutului Fundeni îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".



"Aş alege din nou profesia destinului meu..."
"Aproape sigur aş alege din nou aceeaşi profesie. Cea a destinului meu. Provin dintr-o familie cu mai multe generaţii de medici. Poveştile auzite, amintirile de fa­milie, exemplul tatălui meu de muncă continuă, cărţile de medicină din casa cu imagini inte­resante şi misterioase totodată au constituit imaginea copilăriei şi adolescenţei mele. A fost ca o impregnare prin osmoza ce îmi explică decizia,
spontană, de a candida la Facultatea de Medicină.

UN MOD DE VIAŢĂ DEDICAT ACESTEI MESERII
Am avut şansa să intru în învăţământul medical. Spun şansa, întrucât am trăit şi m-am format profesional lângă dascăli deosebiţi ca
profesionişti şi ca oameni de cultură. Am considerat şi consider că activitatea didactică este foarte angajantă, întrucât implică formarea profesio­nală ca bază pentru formarea altora şi pentru aplicare în practica medicală la bolnavi. Aceasta implică un efort contiuu de asimilare şi perfecţionare - practic o documentare zilnică şi un mod de viaţă dedicat acestei activităţi. Şi în prezent, după aproape 50 de ani de carieră, citesc medicina zilnic, iar ziua mea de muncă sfârşeşte acasă seara târziu după două-trei ore de lectură.

MĂ POT CONSIDERA UN OM NOROCOS

Aşa s-au scurs anii, pe nesimţite, totul a ajuns ca o a doua natură, dar, dacă ar fi să o iau de la capăt, nu cred că aş putea alege alt mod de viaţă.
Mă pot considera un om norocos, întrucât am colaboratori de foarte bună calitate şi o familie de excepţie care mă înţelege şi mă sprijină. Atât soţia, cât şi copiii sunt medici şi cadre didactice deosebite, mă ajut cu ei şi le mulţumesc foarte mult.
Mă bucur nespus că se continuă prin copii tradiţia familiei şi sper ca acest lucru să se menţină şi în generaţia nepoţilor mei."

×
Subiecte în articol: calendar