x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Dan Puican

Astăzi e ziua ta: Dan Puican

de Ramona Vintila    |    06 Mar 2011   •   20:15
Astăzi e ziua ta: Dan Puican

155074-dan-puican.jpgA debutat la Teatrul din Baia Mare în 1956, ca actor, făcând parte din aşa-zisa "generaţie de aur". A fost actor la Teatrul din Braşov, iar din 1963 este regizor artistic la Radio­difuziunea Română. Inepuizabilul Dan Puican a împlinit ieri 78 de ani. La mulţi ani!

În timpul studenţiei a văzut în Bucureşti spectacole extraordinare, cu cei mai mari actori de după război, majoritatea fiindu-i profesori la Institut. Din cele peste 1.000 de piese şi scenarii de radio pe care le-a pus în undă, cea mai dragă i-a fost integrala Cehov, avându-i în distribuţie pe cei mai mari actori ai anilor ’80, precum: George Constantin, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Valeria Seciu, Silvia Popovici, Gheorghe Cozorici, Ştefan Iordache, Mihai Fotino, Mitică Popescu, Ion Caramitru, Ştefan Radof. Radioul i-a dat posibilitatea să colaboreze cu toţi marii actori ai acestei ţări, aceasta fiind suprema sa satisfacţie în cei 48 de ani de radio.

"Anul care a trecut a fost un an bun, în primul rând că am fost sănătos, sănătatea fiind primordială, mai ales la această vârstă. La Teatrul Naţional Radiofonic am mai montat câteva piese, în ciuda crizei financiare prin care trece Radioul şi impli­cit întreaga ţară, dar cea care mi-a dat mari satisfacţii a fost «O noapte furtunoasă» de Ion Luca Caragiale, cu o distribuţie de excepţie, care sper că s-a apropiat de calitatea spectacolului lui Sică Alexandrescu din 1950 cu acea mare echipă a Teatrului Naţional.

O altă mare satisfacţie am avut-o cu prezentarea spectacolului radiofonic «Caviar, vodka şi bye-bye» de George Astaloş în Emiratele Arabe Unite, unde am întâlnit foarte mulţi români dornici să audă vorbindu-se româneşte. Întregul colectiv al Teatrului Naţional Radiofonic a fost primit ca un adevărat ambasador al artei româneşti în Dubai, Abu Dhabi, unde am prezentat spectacolul. Cu aceeaşi piesă cu care am străbătut până acum 29 de ţări de pe toate cele cinci continente avem în proiect să o prezentăm în acest an şi în Irlanda, unde se află o numeroasă comunitate de români.

Tot ca proiect am şi realizarea piesei «Năpasta» de Ion Luca Caragiale, toate comediile lui montându-le cu cei mai buni actori ai teatrului românesc.

De asemenea, vreau să realizez la radio câteva dintre producţiile de sfârşit de an ale studenţilor de la Universitatea de Teatru, pentru a împrospăta echipa de colaboratori ai Teatrului Naţional Radiofonic.

Rog pe Bunul Dumnezeu să-mi dea sănătate mie şi familiei mele şi noi satisfacţii în munca de la radio."

×
Subiecte în articol: calendar