x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Delia Budeanu.

Astăzi e ziua ta: Delia Budeanu.

26 Mai 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Delia Budeanu.

Delia Budeanu, una dintre marile doamne ale televiziunii romane, isi sarbatoreste maine ziua de nastere. La multi ani!

"Stiu ca m-am nascut pentru scena, doar ca nu in locul potrivit"
"In ciuda vacarmului generalizat, imi pastrez echilibrul si ma bucur pur si simplu cand in mica mea gradina tot ce am sadit s-a prins. Ma bucura soarele diminetii, vreau si reusesc sa uit tornada din ajun, trasnetele infricosatoare care pro­iecteaza pe asfalt mingi de foc. In fie­care dimineata alung spaimele de ieri. Ii detest pe aducatorii de panica. I-as pe­depsi si izola. Din sapte zile ale sap­tamanii, trei-patru sunt destinate documentatiei pentru emisiunea mea, «Oamenii timpului nostru» de la Antena 2. Restul inseamna gimnastica si inot, cateva drumuri obligatorii la cum­pa­ra­turi, intalniri privilegiate cu desa­varsitele mele nepoate gemene.

Ce nu stie publicul meu este cu cat devotament fata de agenda imi gandesc subiectele, ideile care transpar si intotdeauna sensul profund constructiv al intregii emisiuni. Desigur, o parte din public intelege prea bine, dar audienta o face marele public derutat de zgomotul general si putin dispus sa digere idei. Chiar si subiectul «Bratarile dacice» al ca­rui invitat a fost arheologul Daniel Spanu avea mesajul strict actual «Nu disperati, sunteti urmasii acelor oameni demni, curajosi, aveti un trecut si o traditie care va onoreaza, fiti demni de acestea!».

Daca nu m-as fi nascut in Romania! Iata punctul cel mai dureros, fara vindecare din biografia mea. Oare numai a mea? As fi fost libera sa ALEG. Generatia mea nu a avut libertatea optiunii. Ce as fi ales la 18 ani? Canto clasic si teatru. Azi stiu ca m-am nascut pentru scena, doar ca nu in locul potrivit.

Ce as schimba in privinta tarii mele? Ce nu poate fi schimbat: pozitia geogra­fica si oamenii, cauza necontenitelor noastre sfasieri, neimpliniri si dezamagiri. Investitia in educatie ar fi poate singura cale de salvare in viitor.

In televiziunea din Romania, azi, in 2011, cuvintele mele nu sunt intelese de o mare parte din public, cel care face audienta... Exista un sondaj in acest sens. Varianta electronica e viitorul mass-media aici si in restul lumii. Internet, imagine, viteza. Acumulare de informatie fara ragazul procesarii acesteia. Vizite online, amor online, divort online, negocieri online, sinucideri online. Cu sufletul la gura se va trai, se va decide si se va muri.

Timpul gandului, cu temei, s-a incheiat. Din acest motiv nu stim spre ce ne indreptam. Lumea e zgaltaita din temelii. Fericiti doar cei care cred cu adevarat, pentru ca ei nu se sperie si nu se clatina...

Daca as avea azi 20 de ani, nu m-as teme de nimic. Si mai ales nu as cauta «scurtaturi», pentru ca linia franta nu duce intotdeauna spre o usa deschisa. Marile greseli le-am facut de teama sa infrunt ceva, incercand sa ocolesc.

Daca aveti 20 de ani, nu va temeti, indrazniti! Daca aveti 50 de ani, nu va temeti, indrazniti cu prudenta!

De patru ani, in emisiunea mea ma preocupa alti oameni, destinele lor implinite, performantele lor, carierele lor impresionante. Ideile, cartile, re­cu­noasterea lor.

Anul acesta sper sa incep lucrul la o carte in care sa ma intorc acasa, spre mine. Daca surpriza mea in ce ma priveste va fi demna sa o cunoasteti, veti afla la momentul potrivit. Daca nu, nu."

×