x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Dumitru-Dorin Prunariu!

Astăzi e ziua ta... Dumitru-Dorin Prunariu!

de Roxana Vintila    |    28 Sep 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Dumitru-Dorin Prunariu!
Sursa foto: Desen de Romeo Răileanu/

"Chiar dacă trăim realităţi alarmante, nu trebuie să încetăm să visăm că ajungem departe, chiar în adâncul Universului, iar aceste vise să ne mobilizeze pentru a transforma măcar o parte dintre ele în realitate", spune Dumitru-Dorin Prunariu. Celebrul cosmonaut român a împlinit 57 de ani. Îi urăm "La mulţi ani!".



"Când m-am pregătit pentru zborul cosmic nu vedeam altă finalitate a activităţii mele decât zborul în sine. După zbor m-am trezit intrând în cu totul altă lume, neaşteptată şi necunoscută până atunci, lumea personajului public, a vedetei cu profil ştiinţific intrată în cărţi şi enciclopedii, a instituţiilor internaţionale, o lume care are regulile ei, pe care trebuie să le înveţi şi să le respecţi pentru a rămâne şi a fi apreciat în ea. Constaţi că există vedete de moment care nu contează în lumea adevărată şi că sunt oameni aparent modeşti care cu un gest pot schimba multe în lume.

În timp ajungi să priveşti lumea prin prisma experienţei cosmice, a pământeanului care a ajuns să-şi vadă casa-planetă din afara ei şi să înţeleagă mai profund locul şi fragilitatea noastră în Univers, interacţiunea, dar şi globalitatea unor acţiuni şi evenimente aparent disparate şi necesitatea de a proteja ce mai avem valoros pentru generaţiile viitoare.

Am visat de mic că zbor, am zburat în vise, am zburat cu gândul foarte departe. Străduinţa mea şi destinul m-au dus în lumea aeronauticii şi am ajuns să zbor real, şi apoi mi-au deschis o portiţă spre alte înalturi foarte provocatoare şi fascinante. Se ajunge greu în lumea zburătorilor cosmici, iar selecţia acestora se face aproape natural, şlefuind caractere tari, sănătoase, stabile. Dacă ar fi să o iau de la început, aş merge pe acelaşi drum, dar cu experienţa de acum. Aş acţiona mai eficient în unele ocazii care s-au dovedit ulterior unice şi importante nu numai pentru mine ca persoană...

Decât să dai sfaturi tinerilor, mai util este să fii şi să rămâi un exemplu pozitiv, iar cei care se regăsesc în aspiraţiile şi realizările tale să te urmeze. Societatea bulversată de astăzi, bazată în parte pe valori false şi personaje efemere, lasă loc dezvoltării unor generaţii cu grad ridicat de ignoranţă şi superficialitate şi unor construcţii cu fundamentul pe nisipuri mişcătoare. Avem principii, norme şi reglementări europene care, aplicate inteligent şi sistematic, duc la promovarea unei societăţi puternice şi stabile. E greu să le aplici când interesul personal îngroapă interesul general.

Îi doresc României să ajungă ca oamenii să depindă de un sistem stabil şi funcţional, şi nu invers, pentru a tinde real spre societatea pe care am visat-o după 1989 şi pe care încă ne-o dorim. Ce mi-aş dori mie? Să mă bucur liniştit de tandreţea şi dragostea nepoţilor, de ce am realizat şi voi mai realiza în poziţiile internaţionale pe care le am pe linie ONU, UE şi în instituţiile cosmice."

×
Subiecte în articol: calendar