x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Dumitru Haşegan.

Astăzi e ziua ta: Dumitru Haşegan.

de Ramona Vintila    |    06 Iun 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Dumitru Haşegan.

S-a specializat in cercetarile radiatiei cosmice si in domeniul fizicii nucleare, lucrand o perioada (1969) la Institutul Unificat pentru Cercetari Nucleare de la Dubna, in fosta URSS. Din 1974 incepe colaborarea pentru programele din cadrul Intercosmos. Dumitru Hasegan, directorul Institutului de Stiinte Spatiale din Romania, isi sarbatoreste astazi ziua de nastere. La multi ani!

'Perioada scursa de la ultima mea aniversare a fost deosebit de plina, atat profesional, cat si personal, in primul rand pentru asigurarea ma­nagementului Institutului de Stiinte Spatiale pe care il conduc, precum si al primului experiment romanesc la bordul Statiei Spatiale Inter­natio­nale al carui responsabil sunt.

In particular, in aceasta perioada sunt la Viena, unde particip la a 54-a Sesiune a Comitetului ONU pentru Utilizarea Pasnica a Spatiului Extraterestru. Este si o Sesiune Aniversara – 50 de ani de la primul zbor al omului in spatiu: Iuri Gagarin in anul 1961. In deschiderea sesiunii s-au primit mesaje video de la secretarul general ONU si de la echipajul Statiei Spatiale Internationale.

Este imposibil de a face o supozitie referitoare la dezvoltarea mea intr-un alt colt al lumii, deoarece cariera unui om, cu succesele si esecurile ei, se datoreste in primul rand conditiilor reale in care s-a dezvoltat. Deci sunt cine sunt numai pentru ca m-am nascut in Romania. Este imposibil sa «ghicesc» cine as fi fost cu un alt loc de nastere.

Ce-as schimba in Romania? Lista de prioritati! Sunt necesare stabilirea si aplicarea unei liste de ADEVå­RA­TE prioritati nationale. Desigur ca aceasta implica multe alte schimbari, multe dintre ele de substanta.

Sunt optimist! Romania are potential uman si increderea mea se bazeaza pe calitatea tinerilor care sunt atrasi de cariera stiintifica si pe posibilitatea, practic totala, de a lucra cu echipele din strainatate. Sper ca acest optimism sa fie valabil si pentru cercetarea romaneasca din Romania care insa depinde de lista de prioritati amintita anterior. Tinerii cercetatori trebuie sa fie siguri ca profesionalismul invinge mereu, daca nu in Romania, atunci in alte parti. Dar cariera in cercetarea stiintifica produce satisfactii imposibil de obtinut din alte activitati. Insa pentru a se ajunge acolo trebuie ca pasiunea sa fie mai puternica decat atractiile cotidiene. Din nou Lista de prioritati! De aceasta data, cea personala.

Pe langa activitatea personala de cercetare, am investit foarte mult in dezvoltarea Institutului de Stiinte Spatiale, in primul rand in formarea si dezvoltarea unor echipe tinere si in implicarea lor in «marea» cercetare internationala. Imi doresc ca aceste echipe, care reprezinta noua generatie de cercetatori, sa conti­nue realizarile generatiei anterioare si sa constituie una dintre bazele asigurarii performantelor cercetarii romanesti in viitor.'

×
Subiecte în articol: calendar astăzi e ziua ta...