x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...”: Emeric Ienei

“Astăzi e ziua ta...”: Emeric Ienei

de Ramona Vintila    |    28 Mar 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...”: Emeric Ienei
Sursa foto: Gazeta Sporturilor/

Emeric Ienei a împli­nit de curând 71 de ani.

“Dacă suportaţi să fiţi şi învinşi, atunci puteţi deveni antrenori. Dacă nu suportaţi înfrângerile, mai bine vă apucaţi de altceva”,le spunea maestrul fotbaliştilor care voiau să se retragă şi îi cereau sfatul. Emeric Ienei a împli­nit de curând 71 de ani.

“Sportul mi-a adus cele mai mari satisfacţii. În primul rând am activat la, poate, cel mai vestit club din România, Steaua Bu­cu­reşti. Au urmat campionate câştigate, cupe câştigate ca jucător, iar apoi ca antrenor, câştigarea Cupei Campionilor... o satisfacţie fantastică după o muncă foarte grea. Sportul nu e doar o distracţie. Ai drepturi, dar ai şi obligaţii. Cred că am încercat şi am reuşit de multe ori să-mi duc la bun sfârşit obligaţiile. O insatisfacţie a fost îndepărtarea mea de la echipă pe timpul lui Ceauşescu. După doi sau trei ani am ajuns la concluzia că în perioada în care am antrenat eu echipa, aceasta a avut un parcurs foarte bun.

 

Sacrificii... Sportivii fac mari sacrificii. Dacă vrei să faci mare performanţă, trebuie să-ţi controlezi viaţa. În sport mereu trebuie să tinzi spre mai mult şi atunci restricţiile sunt mari. Sunt convins că altfel nu se poate. Nu am văzut fotbalist care nu vrea să câştige, care nu vrea să joace bine şi atunci sigur că trebuie să ai o viaţă controlată.

 

Satisfacţiile mele şi rezultatele mele au fost pentru mine atât de mari încât nu ştiu dacă mi-ar fi plăcut să trăiesc în alt timp. Poate acum, când rezultatele sunt şi plătite. Pe timpul meu nu eram răsplătiţi cum se întâmplă acum. Nici jucătorii şi nici antrenorii.

Am fost tentat să intru în politică şi la un moment dat chiar m-am implicat. Am fost secretar de stat la sport un an şi jumătate prin partidul PD. Îmi aduc aminte cu mare plăcere de acea perioadă pentru că am reuşit un lucru foarte bun. Am propus o pensie viageră la sportivii care au ajuns la performanţe foarte mari, campioni olimpici, campioni mondiali. Apoi, politica m-a dezamăgit. Iar acum sunt total dezamăgit de ceea ce se întâmplă în această sferă.

 

Când eram copil visam să ajung la o echipă foarte mare, să fiu campion, să fiu adulat de public, să am succese în fotbal. Acum îmi doresc să vizionez meciuri cât mai bune şi să am satisfacţia că echipele româneşti se prezintă cât mai bine în Cupele Europene. De asemenea, îmi doresc să am sănătate. Trebuie să fii sănătos ca să poţi savura anumite lucruri pe care le iubeşti.

Mi-aş dori ca în România, în jurul fotbalului, să fie linişte. Acum, mai mult se vorbeşte în jurul fotbalului şi nu direct în fotbal. Ana­liza se face nu cum au jucat cele două echipe, ci ce can-can-uri sunt în jurul lor.”

 

Apreciere

“Am admirat la un sportive şi fulgerarea de talent şi transpiraţia trudei, pentru că degeaba ai talent dacă nu ai dorinţa de a face în fiecare zi ceva mai bun...”

Emeric Ienei

×
Subiecte în articol: calendar