x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Florin Croitoru

Astăzi e ziua ta... Florin Croitoru

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    17 Mai 2007   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Florin Croitoru

Solist şi pedagog, este aclamat ca unul dintre cei mai distinşi violonişti romăni. Din 1999 este angajat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti ca lector universitar, iar in 2003 i se acordă titlul doctor in muzică. Florin Croitoru implineşte astăzi 38 de ani

"Slujitor credincios al muzicii clasice"

Solist şi pedagog, este aclamat ca unul dintre cei mai distinşi violonişti romăni. Din 1999 este angajat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti ca lector universitar, iar in 2003 i se acordă titlul doctor in muzică. Florin Croitoru implineşte astăzi 38 de ani.

"Ne aflăm in ultima perioadă a stagiunii concertistice. Pentru mine se formează ultimele concerte. De asemenea, urmează incheierea anului universitar cu studenţii mei. Am nişte master-classuri, nişte imprimări la radio. In ultimii doi-trei ani, de ziua mea am fost invitat să cănt ca solist, ceea ce se intămplă des, numai că de ziua lui un om ar cam refuza. M-am găndit că ar putea fi o ocazie să nu ne distanţăm prea mult de public. Pănă la urmă, pentru cei care iubesc muzica, ziua noastră de naştere este o zi obişnuită. Aşa că suntem slujitorii credincioşi ai muzicii clasice.

Muzica a fost foarte iubită in familia mea. Am un frate mai mare care este violonist concertist de talie internaţională. El a ales primul vioara şi auzindu-l pe el la vărsta de 5-6 ani a fost o atracţie atăt de mare incăt am făcut şi eu. A urmat o perioadă de pregătire. Am făcut şi o specializare in America urmată de un doctorat din nou in Romănia.

Am fost plecat in SUA şi am locuit acolo aproximativ şapte ani. Vine o vreme in viaţa oricui in care trebuie să-şi intemeieze o familie. Pentru mine decizia de a face acest lucru a contat foarte mult unde anume să aibă loc. Am ales Romănia. Cariera de concerte continuă internaţional indiferent că omul locuieşte in Romănia sau in America. Am fost format ca şi muzician aici şi, indiferent pe ce coordonate geografice am fost să reprezint cultura romănească, intotdeauna am primit cele mai mari elogii. Inseamnă că nu avem o şcoală chiar atăt de rea. Din contră.

Una dintre cele mai mari realizări ale mele este că am reuşit să aduc şcolii romăneşti pe care o reprezint şi eu printre alţii 11 premii internaţionale printre care premiul II la concursul «Paganini» in Italia, in ’91, şi premiul I la «Fritz Kreisler», in ’92, la Viena.

Pentru viitor am căteva proiecte care sunt in curs de desfăşurare, cum ar fi aducerea in prim-planul atenţiei publicului a celor şase concerte pentru vioară şi orchestră de Paganini, o imprimare pe CD a «Capriciilor» de Paganini şi una cu toate lucrările lui Fritz Kreisler. Lumea in general apreciază muzica lui foarte mult. Mi-aş dori enorm ca incetul cu incetul să reuşim cu toţii să schimbăm percepţia generală a publicului, care, după părerea mea, după Revoluţie a confundat arta şi cultura cu o formă de manipulare comunistă. Poate că ar fi bine să străngem răndurile, să atragem interesul oamenilor către cultură, pentru că ea şi numai ea va reprezenta rădăcina de care au nevoie generaţiile viitoare."

Apreciere

"Mentorii mei au fost Mihai Constantinescu şi Ştefan Gheorghiu. Pentru cunoscători inseamnă foarte mult. Pentru cei care nu sunt cunoscători inseamnă două nume dintre cele mai mari ale pedagogiei romăneşti şi ale artei interpretative din secolul XX"

Florin Croitoru violonist

×
Subiecte în articol: calendar