x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Florin Piersic jr.

Astăzi e ziua ta: Florin Piersic jr.

17 Iul 2012   •   22:06
Astăzi e ziua ta: Florin Piersic jr.

Florin Piersic jr. implineste astazi 44 de ani. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!'.
"Anderson Silva e un kick-boxer brazilian. Campion mondial de sapte ori, la categoria mijlocie. Nu stiu mare lucru despre kick-box si nici nu ma intereseaza. Acum cativa ani, am prezentat o gala de kick-box (nici macar nu-mi amintesc in ce oras) si am ramas cu un gust amar. Fanii sportului sunt agresivi si rai, oameni care vin sa vada cum sare sangele din alti oameni.

Aseara am vazut documentarul Like water. Un film care arata felul in care s-a pregatit Silva pentru un meci important din cariera lui. Iar daca scriu acum despre asta, e doar pentru ca simt ca am primit un cadou. Dupa vizionarea filmului, exercitiul necesar a fost sa trag o linie mare si groasa sub cei 44 de ani ai mei, si sa incerc sa inteleg ce am facut pana acum. Cat bine si cat rau.

Nu exista o Judecata de Apoi. Dar, presupunand ca o astfel de Judecata exista (inca un exercitiu – de imaginatie), in ce directie ar atarna balanta daca eu as fi judecat pentru faptele mele, chiar astazi? Acum vreo zece ani, inca nu existau lucruri importante pe care sa le las in urma mea. Acum, stiu ca ele deja exista. Dar acum zece ani nu-mi puneam problema ca trebuie sa las ceva bun in urma mea. Poate sa para o impertinenta, dar m-am recunoscut in sportivul brazilian, in momentele de dinaintea meciului decisiv. Am trait asemenea momente in bucataria barului arhiplin in care aveam spectacol, uneori trei seri la rand. Au fost seri in care am ramas campion mondial. Au fost si seri in care publicul mi-a luat centura de aur si a dat cu ea de pamant.

Am reusit sa ma apropii sufleteste de Anderson Silva tocmai pentru ca am descoperit in el ceva ce nu credeam sa existe pe lumea asta: boxerul pur. E deja o ciudatenie sa pui cele doua cuvinte unul langa altul. Boxer. Pur. Parca nu se leaga. Dar o sa vezi filmul asta si o sa intelegi ca ele au sens si sunt reale si merg bine impreuna. In doar o ora si jumatate, Anderson Silva a reusit sa-mi aduca aminte lucrurile pe care le-am pretuit la un moment dat si care au fost pentru mine principii de viata. Credinta in Dumnezeu si modestia. Am ramas pe ganduri dupa ce filmul s-a terminat. Pentru ca mi-am dat seama ca amandoua s-au zguduit de cateva ori in mine, in ultimii ani.

Amandoua si-au pierdut din putere. Uneori l-am renegat pe Dumnezeu, iar alteori m-a renegat El pe mine. Au fost clipe in care mi-am pierdut umilinta fata de semenii mei. Atunci cand semenii mei au incercat (si au reusit) sa ma calce in picioare. Dupa o anumita varsta, am simtit ca mi-a crescut pe spate o carapace binevenita, care m-a ajutat sa nu mai simt loviturile. Apoi, au aparut momente in care m-am ridicat si am dat si eu in semenii mei.

Cum spuneam, trag linie si calculez. Acum, in viata mea, exista momente in care il scuip in fata pe director, si exista momente in care ii spun sarut mana femeii de serviciu. Mm. Nu e bine. Anderson Silva n-ar face nici una, nici alta. El n-ar incerca sa perturbe echilibrul fragil al lucrurilor, si i-ar privi pe amandoi cu acelasi zambet de copil. Anderson Silva o sa-si dea voie sa explodeze doar in ring. Iar la finalul meciului va ingenunchea in fata adversarului pe care l-a facut Knock-Out si-i va cere iertare, in soapta. N-o sa se teama ca lumea il va lua peste picior, el isi va face datoria pe care i-o dicteaza sufletul.

Iarta-ma daca am fost patetic. Am primit o lectie de viata, chiar acum, cu putin inainte de ziua mea. Si am considerat ca e bine sa scriu randurile astea. M-as bucura sa le citeasca o batrana careia nu-i ajunge pensia si care se transforma intr-o zgripturoaica urata, gata sa dea vina pe oricine in orice clipa. Sau un rapper care considera ca e cool sa scuipe oamenii in cap de la etajul sapte. Sau un suporter fanatic care striga Muie pana raguseste. Sau un sofer care-si goleste scrumiera in mijlocul traficului de pe Magheru. Sau orice om politic.
Uneori e atat de sanatos si de necesar sa redevii un om simplu. Si sa te bucuri ca ai reusit asta.'

×