x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...”: Gheorghe Zamfir

“Astăzi e ziua ta...”: Gheorghe Zamfir

de Ramona Vintila    |    07 Apr 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...”: Gheorghe Zamfir
Sursa foto: Marin Raica/

“Cel mai mare artist român... un artist de talia sa nu poate fi coborît decît de la Dumnezeu”, l-a descris preşe­dintele George W. Bush jurnaliştilor americani. Maestrul Gheorghe Zamfir, cel carea vîndut mai multe discuri decît Elvis Presley, a împlinit ieri 67 de ani.

“Cel mai mare artist român... un artist de talia sa nu poate fi coborît decît de la Dumnezeu”, l-a descris preşe­dintele George W. Bush jurnaliştilor americani. Maestrul Gheorghe Zamfir, cel carea vîndut mai multe discuri decît Elvis Presley, a împlinit ieri 67 de ani.

 

“Anul trecut, Institutul de Ştiinţe din Malmö – Suedia, care de 20 de ani face analize şi statistici, a realizat un nou clasament al celor mai mari oameni ai planetei, din toate domeniile culturale. Am ieşit pe primul loc mondial, cu un miliard cinci sute de milioane de voturi. Pe locul doi s-a clasat Wagner, cu 650 de milioane de voturi, şi pe locul trei Beethoven, cu 500 de milioane de voturi. Am devansat toţi coloşii şi titanii germani. Consi­der că pentru muzica românească şi pentru nai, pe care eu l-am ridicat la aceste străfulgerări planetare în ultimii 50 de ani, înseamnă un succes absolut.

Pasiunea mea pentru muzică s-a manifestat la vîrsta de 4 ani. Era iarnă şi un ger teribil cînd am mers cu tata la Bucureşti, pe la Piaţa cu flori. Am văzut un grup de mu­zicanţi. Erau toţi orbi. Cîntau: unul la acordeon, unul la vioară, altul cu vocea. L-am ţinut pe tata blocat vreo 20 de minute. Ţipam că vreau să văd ce e acolo. Eram impresionat de acordeon...

Mă felicit pentru faptul că am avut acest succes pe plan mondial, ajungînd primul muzician al Glo­bului, şi nu din clasamentele făcute de români. Este pentru prima oară cînd România a ieşit pe locul întîi într-un domeniu care poate fi consi­derat atît ştiinţific, cît şi cultural. Cît despre mustrări... Nu am reuşit să termin simfoniile şi concertele pe care mi le-am propus şi mai ales ciclul de­dicat naturii. Acesta era visul meu, iar acum trebuie să mă axez pe el şi să încerc să cred că voi mai face ceva, pentru că misiunea mea nu s-a încheiat aici. Regret enorm că m-am întors în ţară după exil. Am fost primit cu săgeţi otrăvitoare, am fost împroşcat cu cel mai infect noroi, cu cea mai jalnică hulă care poate fi concepută, cu cea mai mare ură mai ales de politicieni. Nu am meritat acest lucru. Ştiu că s-a făcut din gelozie şi din interese meschine. Mi-e ruşine de faptul că nu am reuşit să-i conving pe români de adevăratele valori in­comensurabile pe care le are poporul român.

Dacă ar fi să aleg o altă epocă în care mi-ar plăcea să trăiesc, aceea ar fi medievalul, pentru că în medieval mai aveai o legătură cu Dumnezeu. De acolo a şi început căderea... În momentul de faţă, politicul a luat tot, a absorbit absolut tot, cultura, sportul, cinematografia şi tot ce cuprinde afinitatea umană.

Îmi doresc să scăpăm de jalea politică, şi politicienii să nu se mai implice în absolut toate domeniile de activitate ale omului.”

 

Taină

“Dacă ar fi să aleg o altă epocă în care mi-ar plăcea să trăiesc, aceea ar fi medievalul, pentru că în medieval mai aveai o legătură cu Dumnezeu. De acolo a şi început căderea...”

Gheorghe Zamfir, muzician


×
Subiecte în articol: calendar