x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Horia Andreescu

Astăzi e ziua ta, Horia Andreescu

de Ramona Vintila    |    17 Oct 2013   •   00:40
Astăzi e ziua ta, Horia Andreescu
Sursa foto: Eugen Oprina

Maestrul Horia Andreescu împlineşte mâine 67 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”

Veniţi la concerte şi veţi vedea o altă faţă a României!
“Port în mine ceva ce mi s-a dat de Sus şi acest ceva vreau şi pot să-l ofer oamenilor prin muzică”
“Cu ce să încep eu cuvintele mele destinate cititorilor Jurnalului Naţional? Cu speranţa care a tot crescut în mine, în cei aproape 40 de ani de carieră dirijorală în ţară şi peste hotare, că port în mine ceva ce mi s-a dat de Sus şi acest ceva vreau şi pot să-l ofer oamenilor prin muzică.
Începutul turneelor, angajamentelor, înregistrărilor radio sau discografice a fost, pentru mine, un concert în Italia, unde presa spunea că voi ajunge să n-am a-l invidia pe uriaşul Toscanini. Eh, laude exagerate, dar fireşti pentru un tânăr dirijor, de natură să-i sporească râvna, ambiţia, încrederea.
Fiind mulţi ani doar dirijor la Ploieşti, făceam o navetă minunată: la Bucureşti unde locuiam cu soţia mea şi, în principal, la trei orchestre din Germania de Est dar şi în alte oraşe. Premiul Criticii Muzicale primit la Festivalul Muzicii Contemporane de la Berlin, unde am prezentat şi doi compozitori români, m-a aşezat ca Dirijor Oaspete Permanent  pentru 10, respectiv 12 ani la Filarmonica din Dresda şi Orchestra Simfonică Radio Berlin. Cu aceasta din urmă am semnat multe înregistrări, unele trecute pe disc. În primăvara acestui an, la casa germană de discuri CPO, acum foarte la modă şi productivă, s-a editat cea mai recentă înregistrare a mea cu Orchestra Radiodifuziunii berlineze şi anume creaţii ale compozitorului nostru Georg Wilhelm Berger.
Dincolo de zig-zag-urile călătoriilor în diferite locuri, a întâlnirilor întru muzică cu orchestre şi solişti, există şi constante temeinice: familia, permanentele mele dialoguri cu nenumărate partituri muzicale, precum şi colaborarea ce durează de peste 25 de ani cu Orchestrele Radio Bucureşti, Virtuozii din Bucureşti şi Filarmonica «George Enescu». 
Să revin la viaţa muzicală din România. În pofida faptului că nu sunt bani, la noi se petrec totuşi şi lucruri minunate. În primul rând, deja la scară internaţională, mult apreciatul Festival «George Enescu», excelent condus de 22 de ani cu ştiinţă şi pasiune de Mihai Constantinescu. Apoi întemeierea a două orchestre de tineri, unii chiar foarte tineri muzicieni, selectaţi din toată ţara de către minunatul violoncelist şi, iată, chiar excelent manager – Marin Cazacu.
Veniţi la concerte şi veţi vedea o altă faţă a României, altminteri mult răscolită în vremurile acestea.”

×
Subiecte în articol: horia andreescu