x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Ilie Balaci

Astăzi e ziua ta: Ilie Balaci

de Ramona Vintila    |    12 Sep 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Ilie Balaci

A fost liderul unei echipe de poveste, Craiova Maxima, si unul dintre cei mai buni fotbalisti din toate timpurile... Ilie Balaci. Astazi implineste 55 de ani. La multi ani!

'Am fost in Camerun, sambata am jucat penultimul meci din Cupa Campionilor. Probabil stiti ca acum 17-18 ani am antrenat in Maroc, Olympique Casablanca, cu care am castigat cinci trofee. Din actuala conducere Raja Casablanca face parte si fostul meu presedinte. De fapt, dupa ce am plecat eu, Olympique Ca­sa­blan­ca s-a desfiintat sau, mai bine zis, a fuzionat cu Raja Casablanca. Datorita lui am ajuns aici, el este cel care i-a pus pe oameni sa ma contacteze, el m-a sunat cu insistenta.

Mi-e greu sa fac comparatie intre fotbalul din perioada in care am debutat si cel de astazi fara sa fiu subiectiv. Cred ca in perioada mea erau foarte multi fotbalisti. Dupa 30 de ani, inca pot sa enumar doi-trei de la fiecare echipa de atunci. Astazi, sunt convins ca nici un jucator din prima liga nu stie doi-trei jucatori de la toate echipele din prima liga.

Am vazut meciul cu Franta si am ramas incantat de cum arata stadionul, mai putin terenul. Stand si ascultand toate emisiunile care au urmat meciului, nu mai stii ce sa crezi. Unii spun ca stadionul este o bijuterie, altii dimpotriva. Sincer, mi-ar fi placut sa joc acasa, pe stadionul national.

Am avut ceva rezultate in perioada in care jucam fotbal, astfel incat mi-e greu sa aleg cele mai frumoase momente din acea perioada. Probabil ca primul campionat, probabil ziua in care am fost chemat la echipa nationala, fiind inca minor, probabil prima Cupa pe care am castiga­t-o pentru Craiova, probabil ca meciul cu Italia, cand am batut campionii mondiali.

In ceea ce priveste Craiova, eu n-am mai fost de mult la meciurile ei, nici nu stiu daca mai are echipa. Nu i-a placut nimanui ca a retrogradat, ca jucatorii au inceput sa plece stanga-dreapta. Adrian a investit o gramada de bani in echipa asta, iar daca s-a ajuns aici, vina ii apartine si stie el foarte bine din ce cauza. Pro­ba­bil ca la anul o sa revedem Craiova.

Cei care citesc aceste randuri trebuie sa stie ca despre mine nici eu nu stiu prea multe, ca sa pot spune altora. Lasand gluma la o parte, s-au scris atatea despre mine, incat nu mai e nevoie sa mai adaug nimic. Poate, doar faptul ca mi-ati luat acest interviu de ziua mea, pe 8 septembrie, cand m-am nascut, si il oferiti cititorilor tot de ziua mea, pe 13 septembrie, cand am fost declarat la primarie. Avand doua zile de nastere, pot sa o sarbatoresc pe care vreau.

Generatiile care vin vor sti despre mine exact ceea ce le veti oferi dumneavoastra (presa). Asa ca, in functie de moderator, tinerii vor sti lucruri mai bune sau mai putin bune despre mine. Un singur lucru este important, faptul ca am ramas in istoria fotbalului romanesc, si asta nu-i de ici, de colo. La viata mea am dat ceva interviuri, dar niciodata nu m-am gandit ce ar fi trebuit sa fiu intrebat sau ce mi-ar fi placut. Sigur ca au fost multe suparari, pentru ca s-au scris vrute si nevrute fara ca eu sa fiu macar intrebat.

Imi doresc sa traiesc cat mai mult, sa-mi vad nepotii aducandu-mi alti nepoti si toti cei care ma inconjoara sa fie alaturi de mine, asa cum au fost si pana acum.'

×
Subiecte în articol: calendar astăzi e ziua ta...