x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...”: Ioan Grigorescu

“Astăzi e ziua ta...”: Ioan Grigorescu

de Ramona Vintila    |    20 Oct 2008   •   00:00

Maestrul Ioan Grigorescu împlineşte astăzi 78 de ani.


“Cu 40 de ani în urmă, când am lansat primul episod din Spectacolul lumii văzut de Ioan Grigorescu, nu bănuiam că serialul meu va ajunge la asemenea performanţe fiind distins cu Premiul Academiei Române pentru Arta Spectacolului”, mărturiseşte maestrul.

“La începutul acestui octombrie am primit, în calitate de fost pacient, o invitaţie la un congres al medicilor oftalmologi care s-a desfăşurat la Sinaia. O mie de perechi de ochi m-au privit atunci şi tot atâtea perechi de urechi m-au ascultat. Erau doctorii din linia întâi a luptei cu întunericul, oameni faţă de care nutream cele mai calde sentimente. N-am putut rezista invitaţiei eminentului oftalmolog Benone Cârstocea de a le adresa participanţilor un scurt salut. Am evocat atunci o întâmplare din copilărie, când, în Biserica Sfântul Dumitru din Ploieşti, am fost fascinat de o icoană mai puţin obişnuită. Ea înfăţişa un ochi, un singur ochi omenesc într-un triunghi echilateral pictat pe fondul unor aripi de îngeri ca nişte evantaie încrucişate. «Ochiul lui Dumnezeu», mi-a zis mama care purta ochelari cu 13 dioptrii. Irisul acela care mă urmărea indiferent de direcţia în care porneam, a fost ochiul care mai târziu m-a călăuzit pe drumurile mele prin lumea largă. La maturitate, ochii mei vii, şi nu doar cel încremenit pe scândura altarului, au început să-mi facă probleme. L-am căutat atunci pe doctorul Benone Cârstocea, o somitate în domeniul luptei cu întunericul, care, după ce m-a consultat cu de-amănuntul, nu a pronunţat decât două cuvinte: cataractă bilaterală. Aşa a zis, dându-mi un flaconaş cu picături, ca un început de tratament până la operaţie. Picăturile acelea au fost pentru mine soluţia unui plus de încredere necesar oricărui candidat la ceea ce aveam să devin şi eu, un pacient cu ochii condiţionaţi pentru sănătate şi bună vedere. Fără îmbinarea celor două căi de tratament, laserul Cârstocea şi picăturile, cred că nu aş fi ajuns un om spectacol sau o echipă într-un om, autor al unui serial de televiziune în patru sute de episoade despre lumea în care trăim. Plus autor a douăzeci de scenarii pentru filme artistice de lungmetraj şi încă al unei duzini de cărţi. Acum voi împlini 78 de ani. Cine ar fi bănuit că puştiul ploieştean, urmărit pretutindeni de ochiul lui Dumnezeu pictat pe o scândură lată de la baza altarului Bisericii parohiale, va trăi până acum, când la Sinaia, la doar 70 km depărtare de Ploieşti, o mie de oftalmologi s-au întrunit din nou la vremea codrilor de aur pentru a ne face şi mai cuprinzătoare calea luminii… pe care n-are ce căuta glaucomul.

Stă în puterea domniilor voastre, le-am spus atunci oftalmologilor, eradicarea tuturor opacităţilor de orice natură din lumea de azi pentru a nu striga decât la vârstă centenară, precum Goethe: «Mai multă lumină, mai multă lumină!».”

×
Subiecte în articol: calendar