x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." - Ion Cristoiu

"Astăzi e ziua ta..." - Ion Cristoiu

de Ramona Vintila    |    16 Noi 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..."  -  Ion Cristoiu
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Consideră mai important decăt aniversarea sa faptul că la 25 noiembrie işi va lansa la Tărgul de Carte volumul II din "Lumea văzută de un romăn rupt in fund". Reputatul jurnalist, scriitor şi analist politic Ion Cristoiu implineşte astăzi 59 de ani.

"Destinul meu, o loterie a vieţii..."

Consideră mai important decăt aniversarea sa faptul că la 25 noiembrie işi va lansa la Tărgul de Carte volumul II din "Lumea văzută de un romăn rupt in fund". Reputatul jurnalist, scriitor şi analist politic Ion Cristoiu implineşte astăzi 59 de ani.

"La vărsta mea, pot să spun că omul nu are nici o şansă in veşnicul lui meci cu timpul, deoarece intotdeauna ai impresia că nu ai reuşit ceea ce ţi-ai propus şi că ţi-a rămas timp tot mai puţin pentru a-ţi transpune in practică toate proiectele.

M-a impresionat mult in jurnalul lui Mihai Sebastian, care a murit tănăr, faptul că a avut numeroase proiecte şi o dată cu moartea lui, spuneam eu, au murit zeci de cărţi pe care el işi propunea să le scrie. Faptul că o dată cu tine dispar şi lucruri care ar fi putut să fie este principalul element tragic al condiţiei umane. Caragiale, mai tănăr decăt mine, dar totuşi considerăndu-se bătrăn, remarca nu fără ironie că atunci cănd era tănăr i se spunea «băi», iar la bătrăneţe i se spunea «nenea». Cred că aş putea să remarc şi eu cu ironie că mi se spune «maestre», in loc să mi se spună «băi, Cristoiu».

Printre cele mai ciudate intămplări care mi s-au petrecut sunt cele din călătoria pe care am făcut-o din Bucureşti pănă la Bagdad cu un autobuz, intămplări pe care le descriu in cartea ce urmează să-mi apară, «In vestă, printre fracuri», intămplări in care am cunoscut pentru prima dată Orientul, stănd in hoteluri de un dolar. M-am lecuit definitiv de Orient, ca şi Caragiale de altfel, care de frica Orientului a mers pănă la Berlin.

Avănd in vedere că am o atenţie distributivă ieşită din comun, dar şi păguboasă pentru un om care trebuie să se concentreze, cred că aş fi fost foarte bun aviator. Avănd in vedere şi curiozitatea, cred că aş fi fost şi un bun detectiv in Anglia lui Sherlock Holmes.

Am jucat o singură dată la loto şi nu am avut noroc. In general, am noroc atunci cănd nu imi propun acest lucru. Avănd in vedere că am avut succes atunci cănd credeam că o să fiu o catastrofă şi invers, cred că intregul meu destin a fost o loterie a vieţii pentru că niciodată nu am ştiut cănd o să dau lovitura.

Consider ziua mea o zi normală. In consecinţă, mă voi duce la bibliotecă şi voi suferi dacă nu voi reuşi să scriu o pagină sau mai multe. Voi merge la «Ora presei» şi mă voi duce la Focşani, pentru că vom scoate acolo un ziar şi sunt ingrijorat in legătură cu redacţia de acolo. Dorinţa mea ar fi să se inchidă toate televiziunile şi toate ziarele, in aşa fel incăt să pot sta numai in bibliotecă şi să scriu. Nu rezist tentaţiei de a scrie căte două-trei editoriale pe zi şi de a avea in fiecare seară emisiune. Sunt ca o femeie care şi-ar dori să fie interzise prăjiturile ca să nu se ingraşe."

Predilecţie

"Dacă ar exista reincarnare, aş fi preferat să fiu scriitor pentru că, gazetar fiind, aş fi pierdut mult timp pentru lucruri care totuşi nu rămăn"

Ion Cristoiu jurnalist, scriitor, analist politic

×
Subiecte în articol: calendar